luni, 28 septembrie 2015

Despre albine

Am cumparat prin luna iulie un stup si un roi de albine.De atunci citim, studiem, invatam despre apicultura.Este fascinant si ne bucuram foarte mult ca am facut pasul spre acest domeniu.Suntem la inceput de drum, dar suntem insetati de cunoastere.
Albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa. Ele sunt esentiale pentru natura si sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor.Sunt sigura ca anul viitor culturile noastre vor fi mai productive.Daca albinele ar disparea am putea sa mai supravietuim maxim 5 ani.
Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.
Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele.Albinele lucratoare au grija de regina, si practic efectueaza toate sarcinile necesare pentru sustinerea stupului.
Albine lucratoare au o durata de viata scurta, aproximativ 30 de zile, in acest timp trecand prin diferite stadii de dezvoltare in ceea ce priveste rolul lor din stup.
Albine-lucratoare pot fi clasificate in: doici, albine casnice, care sunt responsabile pentru intretinerea stupului, sau ca si culegatoare al caror rol este de a colecta nectar, polen, precum si apa necesara pentru a sustine viata.

Diviziunea muncii in cadrul unui stup este data de varsta albinelor lucratoare. Lucratoarea isi incepe viata curatind celula din care s-a nascut, apoi trece la ingrijirea puetului si depozitarea alimenelor si isi inchei viata prin culegerea polenului, a apei si a nectarului. In cadrul acestui program de munca albinele tinere lucratoare petrec o mare parte din viata lor in interiorul stupului, in momentul in care acestea devin culegatoare, devin vulnerabile, la vreme rea si la uzarea aripilor.
Regina traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua. Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori.


Nu-i asa ca este incredibil tot ceea ce se petrece in stup?Suntem hotarati sa ne marim activitatea si sa avem in primavara 10 stupi.

Mierea nu expiră, nu se strică, doar se zahariseşte după un timp, putând fi consumată în siguranţă chiar şi atunci.

Citeste mai mult: adev.ro/nm6ccy