joi, 2 iulie 2015

Plante aromatice la ghiveci

Cumpara cateva ghivece, pune rasaduri cu ierburi aromatice in ele si astfel poti obtine plante proaspete in bucataria ta ce te vor ajuta sa gatesti o mancare deosebita.
Pentru a reusi sa va faceti propria gradina de plante aromatice chiar in bucataria proprie trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi.
1.Alegeti ghivece cu diametru de 15 cm pentru cimbru, busuioc, rozmarin, patrunjel, marar si ghivece putin mai mari de 20-25 cm diametru pentru creson, salvie si leustean.
Ghivecele sunt mai estetice daca sunt din acelasi material si de aceeasi culoare.

2.Preferati rasaduri in locul semintelor.Nu veti da gres cu rasaduri gata crescute si astfel plantele se vor dezvolta mult mai repede.

3.Ghivecele cu plante aromatice trebuie sa primeasca lumina soarelui cel putin 6-7 ore pe zi.De aceea este recomandat sa le aranjati la fereastra bucatariei.

Va voi spune cate ceva despre fiecare planta in parte si cum trebuie sa o ingrijiti.

BUSUIOCUL

O tufa de busuioc in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de caldura. Trebuie sa-i gasesti un loc bine luminat, macar cateva ore pe zi, dat fiind faptul ca planta are nevoie de lumina. Dar o tufa de busuioc in ghiveci rezista bine la orice fel de conditii daca este bine udata si daca are un pamant hranitor. Sa nu te mire daca o sa infloreasca. Florile sunt rezistente si pot impodobi frunzele de busuioc in ghiveci timp de cateva saptamani.
Busuiocul trebuie udat frecvent, dar cu toate acestea apa nu trebuie sa balteasca si nici sa ramana in farfuria plantei. Ca sa stimulezi desimea plantei, frunzele trebuie taiate periodic. In primul an de viata trebuie taiati lastarii exteriori pentru a limita cresterea in inaltime si a indesi tufa. Frunzele se palesc foarte repede daca duc lipsa de apa, dar udate isi revin.

CIMBRUL

O tufa de cimbru in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de soare.Trebuie udata moderat la 2-3 zile, dar are nevoie de lumina.Nu are nevoie de ingrijire speciala si este ideala a se cultiva de incepatori.
Se inmulteste destul de repede.Atunci cand infloreste, frunzele acestei plante sunt cele mai aromate iar floricelele sunt de un alb cu nuante spre rozaliu. 
In schimb este sensibil la alte ierburi, de aceea daca va hotarati sa cultivati cimbru in ghiveci, trebuie sa aveti grija ca alte ierburi daunatoare sa nu prinda radacina in acelasi loc. Cu o buna ingrijire, cimbrul poate sa ajunga si la 100 cm inaltime, astfel aratand ca un pomisor mai mic.


ROZMARINUL

Rozmarinul nu e greu de cultivat. La noi se cultiva de regula in ghivece, intrucat nu rezista la inghet, si are nevoie in primul rand de un sol bogat, fertilizat si bine drenat. Se planteaza primavara, de regula in aprilie, intr-un loc ferit de vant si curenti de aer.
Se uda rar, dar are nevoie de mult soare.

SALVIA

Salvia prefera un loc cald, cu sol umed, desi nu tolereaza caldura extrema. Nu este pretentioasa in privinta  tipului de sol, cu exceptia faptului ca acesta trebuie sa fi bine drenat.Salvia se simte foarte bine cand creste in ghivece. Daca vreti sa cultivati salvie in interior, va trebui sa-i dati lumina puternica si directa. Putini daunatori ii creeaza probleme, cel mai mare rau este provocat  apa in exces, lumina insuficienta si lipsa de toaletare.


PATRUNJELUL

Patrunjelul este o planta iubitoare de apa, insa nu exagerati cu udatul pentru a nu se "ineca" planta. Este suficient ca pamantul sa fie permanent umed. Pentru a evita excesul de apa, gauriti ghiveciul in partea inferioara si asezati-l pe o farfurioara in care sa se colecteze surplusul de apa.
Patrunjelul adora lumina soarelui. Asadar ghiveciul trebuie plasat undeva la geam pentru ca razele solare sa "spele" frunzele plantei. Cu cat locul este mai luminat, cu atat frunzele patrunjelului vor fi mai verzi si mai bogate in vitamine, fotosinteza realizandu-se mai usor. In cazul in care lumina este insuficienta, frunzele vor capata o culoare verde-palid spre galben, fiind mai sarace in vitamine si minerale.
Daca frunzele sunt rare, firave si cresc dezordonat, taie-le pe toate cat mai aproape de sol si uda planta ceva mai abundent. In acest mod se stimuleaza o crestere uniforma si deasa

MARARUL

La fel ca patrunjelul, mararul este o planta iubitoare de lumina si caldura. De aceea, ghiveciul in care ai plantat mararul trebuie tinut in locurile calde si luminoase ale bucatariei. Este recomandat sa il uzi moderat pentru ca radacinile sale pot putrezi. De asemenea, este recomandat ca varfurile plantei sa fie rupte constant, pentru ca astfel se va regenera mai usor.

Si astfel cu un efort minim veti avea in propria bucatarie plante aromatice proaspete din care puteti taia si adauga la mancarea potrivita.Este simplu si veti fii incantate de rezultat dupa prima mancare condimentata cu fire proaspete de salvie, busuioc sau cimbru.