luni, 14 martie 2016

In fuga..

Vineri seara am dat o fuga pana la tara.Aveam de dus cateva lucruri si parca nu putem sa stam acasa vineri seara.Stiam ce vreme urata este si mai stiam ca nu putem face nimic pe o astfel de vreme, dar simteam nevoia sa respir aerul de la tara.
Am facut focul, am pregatit ceva de mancare si ne-am bucurat de linistea perfecta de aici.
A doua zi dimineata am reusit sa fac in fuga cateva poze.Plouase toata noaptea si era ceata, dar era un aer atat de curat.





Cateva flori timide...



Si frumusetea fara de seaman a primaverii care a sosit chiar si asa, pe ploaie, pe vant...

vineri, 11 martie 2016

De primavara...

Am reusit weekend-ul trecut sa mai facem cate ceva prin gradina de la tara.Nu ne-am putut apuca de gardul lateral pentru ca nu aveam toate materialele necesare.Am facut comanda marti, vorbind sa vina masina sambata dimineata.Domnul cu cherestea nu a aparut si nici nu a mai raspuns la telefon.Ne-am obisnuit deja cu astfel de oameni.Ma indurereaza sa vad ca sunt din ce in ce mai multi.
Ne-am schimbat repede planul de bataie si ne-am apucat de tuns pomii, de taiat vreo doi corcodusi care doar faceau umbra florilor si le pusesem gand rau de ceva vreme.Treaba cu taiatul este usoara, greul incepe cand trebuie sa iei la mana fiecare creanga...Am oprit lemnele mari, le-am taiat pe cele mai mici si am carat toate crengutele intr-un singur loc sa se usuce.Intre timp mama s-a ocupat de tunsul zmeurei.Daca este tunsa scurt face fructe mai putine, dar mult mai mari.Noi o tundem in fiecare primavara.




 Pomii fiind aranjati, am trecut la etapa tunsul trandafirilor.Am mutat 2 trandafiri si i-am scurtat pe ceilati 15.
Anul acesta ma voi ocupa mai mult de trandafirii mei.



 Tot eram la capitolul tuns...Am inceput sa tundem vita-de-vie.Mai avem sa o legam, dar chiar nu am mai avut putere sa facem asta.


Nu stim cand s-a facut seara...Am intrat in casa unde era cald si bine.Focul din soba dogorea atat de placut si noi ne intindeam oasele obosite la caldura.

A doua zi sotul meu s-a ocupat de ce ii place cel mai mult, albinele.A vopsit stupii pe care i-a luat si a umblat la stupul pe care ii aveam deja.Albinele au trecut bine peste iarna, sunt sanatoase si vioaie.







vineri, 4 martie 2016

Gardul...

Cum se apropie weekend-ul cum ploile, vantul si frigul isi fac simtita prezenta.Si cum noi numai la sfarsitul saptamanii putem sa facem ceva la tara, incepe frustrarea si dezamagirea.
Cand am cumparat casa gardurile lasau de dorit, dar nu au avut pana acum prioritate.Mereu aparea altceva de facut si dupa 7 ani s-au deteliorat din ce in ce mai mult pana cand, anul acesta, am lasat totul deoparte si am hotarat sa facem ceva cu ele, adica sa le punem la pamant si sa le inlocuim cu altele noi-noute.
Am inceput cu cel de la strada.Deschiderea curtii noastre este de 20m.Am cumparat 200 de scanduri trase de 10cm , patrati de 5cm pentru laterale.Stalpii ii aveam.
Am inceput demolarea gardului vechi si construirea celui nou, doar eu si sotul meu,  inarmati cu rabdare, boloboc, bormasina, aparat de sudura si alte zeci de unelte.Am vrut sa apelam la un localnic sa ne ajute, dar a cerut atatia bani incat am considerat ca nu merita.Si asa incet, incet, 3 ore vineri si 10 ore sambata, aproape fara oprire, cu o cafea bauta pe metereze, cu o masa luata pe fuga pe fantana de langa gard am reusit sa-l terminam.Vecinii veneau, se mirau, ca noi, bucurestenii stim sa facem si garduri si plecau.Altii chiar ne-au propus sa facem ceva bani din asta, sa lucram si pe la altii ca ne pricepem.





Duminica am reusit sa-l dam cu ulei de in.Il vom mai da o data pentru protectie si dupa cu lac.Suntem multumiti de cum a iesit si am hotarat sa continuam.In acest weekend, daca ne permite timpul incepem gardul lateral.Speram ca pana la toamna sa terminam.

marți, 9 februarie 2016

Agale prin ograda mea

Am luat-o agale prin ograda mea de la tara.Soarele bland care isi revarsa timid razele ma face sa vad pomii, iarba intr-o nuanta mai primavaratica, mai putin mohorata.
Imi place sa privesc cu entuziasmul unui biet orasean fiecare copac, fiecare fir de iarba.
Dar, acum, dupa 7 ani de cand avem casa de la tara nu pot doar sa cad in admiratie.Ma gandesc imediat la cate sunt de facut odata cu venirea primaverii.Bolta de vie trebuie tunsa si legata, pomii tunsi si dati cu var, terenul pe care plantam legumele pregatit, trandafirii tunsi, altii mutati, gradina de flori sapata, etc, etc.
Treburi sunt multe si grele, dar de abia astept sa le fac.
Curtea are un aer usor neingrijit, dar arata  acceptabil.Pamantul arat este negru si faramicios.







Gainile sunt grase si frumoase.Au trecut cu bine de frigul napraznic, sunt vesele si multumimte.



Aveam un singur stup achizitioanat anul trecut.Acum am mai luat trei si vrem sa devenim apicultori in toata regula!
Sotul meu a ansamblat unul din stupi...

Trebuie vopsit si vom cumpara matca si roi.


 Astept primavara, astept caldura placuta si imbietoare, astept verdele crud care iti intra in suflet...




















marți, 26 ianuarie 2016

Facut in casa - tarta cu carne

Intrebarea "ce mai pregatesc pentru cina?"imi solicita maxim nervii.Ce mai gatesc pentru 5 persoane, repede si bine?Azi am hotarat sa fac o tarta cu carne.De cand am invatat sa fac crusta pentru tarte nu ma mai pot opri.


Iata reteta:

Ingrediente pentru crusta:
-250 gr faina
-125 gr unt
 -1 galbenus de ou
-40 ml apa rece
-un praf de sare
Se amesteca faina cu praful de sare si untul.Se incorporeaza untul, apoi se adauga oul si apa rece.Nu se framanta mult, doar cat se formeaza aluatul.Coca astfel formata se pune la frigider in folie alimentara circa 1 ora.
Aluatul se scoate de la rece si se intinde.Se aseaza in tava pentru tarta.Tava cu coca se pune in frigider pentru o jumatate de ora.




Ingrediente pentru umplutura:
-700 gr carne tocata de porc
-2 oua
-verdeata
-2-3 cepe
-sare, piper, boia facuta in casa, busuioc macinat

Ceapa taiata marunt se caleste in 2 linguri ulei.Se adauga carnea tocata si se caleste si ea 10-15 minute.Se adauga cele 2 oua, verdeata si mirodeniile.


Crusta va fi tinuta in frigider in tot acest timp.Trebuie sa fie rece, intarita.
Peste crusta se pune compozitia obtinuta mai sus.Eu am mai oprit aluat si am pus o foaie si deasupra.




Se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumeneste frumos pe deasupra.

Eu am facut 2 tarte cu carne.Familie mare si mancacioasa!Este delicioasa si nu m-a solicitat mult pregatirea ei.

joi, 21 ianuarie 2016

Prea iarna...

Prea frig, prea iarna, prea multa zapada, de prea multe zile tine gerul...Nu imi place deloc.Ma simt inghetata si la propriu si la figurat.Am facut cateva poze si am intrat repejor in casa la caldura.As sta in pat invelita
intr-o patura de lana, cu o carte buna intr-o mana si un ceai fierbinte in cealalta.




Copiii in schimb ar dormi in zapada.