luni, 27 iulie 2015

Bulion de rosii facut in casa

Rosiile crescute de tine doar cu apa si soare au un gust care nu se poate compara cu gustul rosiilor de pe tarabele "taranilor"din pietele noastre.De aceea ma incapatanez sa nu cumpar rosii de la piata, chiar daca imi este foarte dor de o salata si la noi se coc mult mai tarziu.Dar cam de o luna au inceput si rosiile noastre sa ne incante papilele gustative.O salata doar cu rosii, ardei, castraveti, ceapa din gradina are un gust pe care imi este foarte greu sa-l descriu in cuvinte.Spun doar atat...EXCEPTIONAL...
Acum au inceput sa se coaca ca nebunele si la 3-4 zile le adunam.Dar, pentru ca sunt mai multe decat mancam, mai multe decat oferim cunoscutilor si familiei, am inceput sa preparam bulionul de rosii facut in casa.
Inainte de a ma apuca de treaba le-am mai admirat putin.Anul asta rosiile noastre sunt pline de rod.Ne miram cum poate tulpina si aracul pus de noi sa sustina asa potop de rosii.


Am adunat doua cosuri mari(tarne).Rosiile le-am adunat seara si ne-am apucat de pregatitul bulionul a doua zi dimineata.Foarte dimineata, pe la ora 5.30.

Le-am spalat foarte bine....

Si am inceput sa le tai si sa le curat.Rosiile curate cum spunem noi, adica fara chimicale nu sunt perfecte.Mai sunt manate, mai au pete.Indepartam cu grija toate acestea de pe ele si le taiem in patru sau mai multe in functie de marimea rosiilor.


Le dam prin masina de tocat electrica si le punem intr-un tuci mare pe foc.
Se lasa sa fiarba pana scade la jumatate.Se fierbe cam 3-4 ore.
Intre timp am spalat toate sticlele si le-am asezat la scurs in cosuri.


Dupa ce a scazut si a ajuns la consistenta pe care o doream am oprit focul.Asa, fierbinte, se toarna cu mare grija in sticlele uscate si se pune capacul. Dupa aceasta operatiune destul de migaloasa si deloc placuta la 35 de grade, le-am acoperit cu prosoape sa se raceasca treptat.
A doua zi, seara, le-am depozitat in pivnita.


Gustul bulionului facut in casa, care are in compozitie doar rosii de gradina, este absolut minunat.




miercuri, 22 iulie 2015

Sfarsit de iulie in gradina de flori

Se apropie luna august...Am simtit nevoia sa ma plimb putin printre florile mele dragi si sa le mai admir, sa le mai miros stiind ca ma mai pot bucura de gingasia si frumusetea lor inca o luna si jumatate.
Nu vreau sa las toamna sa mi le ia, dar din pacate nu am o astfel de putere.Ghivecele, spalate, sapate, le voi baga in casa la adapost, dar florile din gradina....
Nu vreau sa mai fiu melancolica.Mai am destul timp sa ma bucur de ele, asa ca am pornit la o plimbare prin gradina de flori de la Bucuresti...











Carciumaresele raman inflorite aproape toata vara si sunt usor de intretinut...
Crinii....


Regina noptii, care o data cu lasarea intunericului isi desface florile si miroase dumnezeieste...

Si cateva dintre florile de ghiveci....Muscate, crini, orhidee, kalanchoe..
O casa fara flori este o casa fara viata si chiar daca muncesti pentru a le curata, uda, ingriji, merita efortul.
Prin frumusetea lor iti multumesc zilnic....












marți, 14 iulie 2015

Vacanta cu buget redus

Eu simt ca nu poate trece un an fara sa vad marea...Si am mai fost si pe alte mari, dar nu stiu de ce, Marea Neagra mi se pare cea mai fascinata.
Mi-am propus anul asta sa merg cu copiii la mare cu un buget redus.Si nu a fost deloc greu sa ma incadrez in 2000 lei 7 nopti la Saturn.
Am cumparat de la o agentie un bilet cu 3 zile inainte de plecare cu 700 lei la hotel Prahova din Saturn.
Hotelul renovat recent de 2 stele arata rezonabil.Mobila noua, TV in camera, curat.Am inchiriat si un frigider care ne-a mai costat 85 lei pe toata perioada...8 zile.
Ne-am facut aprovizionarea de la un supermarket din Mangalia de:apa, sucuri, diverse pentru dimineata, dulciuri pentru copii.
In fiecare zi ne trezeam la ora 7.00, mancam cu cei 2 copii ai mei si mergeam pe plaja.Cafeaua instant, facuta cum ma trezeam, o savuram pe plaja.Soarele era bland si toti ne bucuram de adierea lui placuta.
Avem la noi un rucsac care mentinea temperatura bauturilor luate din frigider.
Pe la ora 12.30 mergeam sa mancam o ciorba la un restaurant pe plaja unde sunt preturi rezonabile si este coada mereu.Ciorba era 8 lei.
Mergeam apoi in camera unde dupa dus, stateam in pat 2 ore.
Pe la ora 16.30 mergeam din nou la plaja.Ne bucuram de soarele mai putin arzator al dupa-amiezei.
Pe la ora 18.00 mergeam din nou la masa, apoi din nou in camera pentru dus si ne pregateam sa iesim la plimbare.
Ne plimbam foarte mult, mancam inghetata, porumb sau gogosi.









A fost o vacanta reusita, copiii s-au bucurat de o saptamana in care marea a fost calda si vremea minunata.

joi, 2 iulie 2015

Plante aromatice la ghiveci

Cumpara cateva ghivece, pune rasaduri cu ierburi aromatice in ele si astfel poti obtine plante proaspete in bucataria ta ce te vor ajuta sa gatesti o mancare deosebita.
Pentru a reusi sa va faceti propria gradina de plante aromatice chiar in bucataria proprie trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi.
1.Alegeti ghivece cu diametru de 15 cm pentru cimbru, busuioc, rozmarin, patrunjel, marar si ghivece putin mai mari de 20-25 cm diametru pentru creson, salvie si leustean.
Ghivecele sunt mai estetice daca sunt din acelasi material si de aceeasi culoare.

2.Preferati rasaduri in locul semintelor.Nu veti da gres cu rasaduri gata crescute si astfel plantele se vor dezvolta mult mai repede.

3.Ghivecele cu plante aromatice trebuie sa primeasca lumina soarelui cel putin 6-7 ore pe zi.De aceea este recomandat sa le aranjati la fereastra bucatariei.

Va voi spune cate ceva despre fiecare planta in parte si cum trebuie sa o ingrijiti.

BUSUIOCUL

O tufa de busuioc in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de caldura. Trebuie sa-i gasesti un loc bine luminat, macar cateva ore pe zi, dat fiind faptul ca planta are nevoie de lumina. Dar o tufa de busuioc in ghiveci rezista bine la orice fel de conditii daca este bine udata si daca are un pamant hranitor. Sa nu te mire daca o sa infloreasca. Florile sunt rezistente si pot impodobi frunzele de busuioc in ghiveci timp de cateva saptamani.
Busuiocul trebuie udat frecvent, dar cu toate acestea apa nu trebuie sa balteasca si nici sa ramana in farfuria plantei. Ca sa stimulezi desimea plantei, frunzele trebuie taiate periodic. In primul an de viata trebuie taiati lastarii exteriori pentru a limita cresterea in inaltime si a indesi tufa. Frunzele se palesc foarte repede daca duc lipsa de apa, dar udate isi revin.

CIMBRUL

O tufa de cimbru in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de soare.Trebuie udata moderat la 2-3 zile, dar are nevoie de lumina.Nu are nevoie de ingrijire speciala si este ideala a se cultiva de incepatori.
Se inmulteste destul de repede.Atunci cand infloreste, frunzele acestei plante sunt cele mai aromate iar floricelele sunt de un alb cu nuante spre rozaliu. 
In schimb este sensibil la alte ierburi, de aceea daca va hotarati sa cultivati cimbru in ghiveci, trebuie sa aveti grija ca alte ierburi daunatoare sa nu prinda radacina in acelasi loc. Cu o buna ingrijire, cimbrul poate sa ajunga si la 100 cm inaltime, astfel aratand ca un pomisor mai mic.


ROZMARINUL

Rozmarinul nu e greu de cultivat. La noi se cultiva de regula in ghivece, intrucat nu rezista la inghet, si are nevoie in primul rand de un sol bogat, fertilizat si bine drenat. Se planteaza primavara, de regula in aprilie, intr-un loc ferit de vant si curenti de aer.
Se uda rar, dar are nevoie de mult soare.

SALVIA

Salvia prefera un loc cald, cu sol umed, desi nu tolereaza caldura extrema. Nu este pretentioasa in privinta  tipului de sol, cu exceptia faptului ca acesta trebuie sa fi bine drenat.Salvia se simte foarte bine cand creste in ghivece. Daca vreti sa cultivati salvie in interior, va trebui sa-i dati lumina puternica si directa. Putini daunatori ii creeaza probleme, cel mai mare rau este provocat  apa in exces, lumina insuficienta si lipsa de toaletare.


PATRUNJELUL

Patrunjelul este o planta iubitoare de apa, insa nu exagerati cu udatul pentru a nu se "ineca" planta. Este suficient ca pamantul sa fie permanent umed. Pentru a evita excesul de apa, gauriti ghiveciul in partea inferioara si asezati-l pe o farfurioara in care sa se colecteze surplusul de apa.
Patrunjelul adora lumina soarelui. Asadar ghiveciul trebuie plasat undeva la geam pentru ca razele solare sa "spele" frunzele plantei. Cu cat locul este mai luminat, cu atat frunzele patrunjelului vor fi mai verzi si mai bogate in vitamine, fotosinteza realizandu-se mai usor. In cazul in care lumina este insuficienta, frunzele vor capata o culoare verde-palid spre galben, fiind mai sarace in vitamine si minerale.
Daca frunzele sunt rare, firave si cresc dezordonat, taie-le pe toate cat mai aproape de sol si uda planta ceva mai abundent. In acest mod se stimuleaza o crestere uniforma si deasa

MARARUL

La fel ca patrunjelul, mararul este o planta iubitoare de lumina si caldura. De aceea, ghiveciul in care ai plantat mararul trebuie tinut in locurile calde si luminoase ale bucatariei. Este recomandat sa il uzi moderat pentru ca radacinile sale pot putrezi. De asemenea, este recomandat ca varfurile plantei sa fie rupte constant, pentru ca astfel se va regenera mai usor.

Si astfel cu un efort minim veti avea in propria bucatarie plante aromatice proaspete din care puteti taia si adauga la mancarea potrivita.Este simplu si veti fii incantate de rezultat dupa prima mancare condimentata cu fire proaspete de salvie, busuioc sau cimbru.









miercuri, 1 iulie 2015

Amintiri....

Azi sunt putin melancolica.Mi-am adus aminte de momentul in care am cumparat casa la tara, mi-am adus aminte de trairile de atunci, de temeri, de emotii si tot ce a insemnat aceea casuta pentru noi.Cum ne-a schimbat viata.....

In urma cu 6 ani am cumparat o casa la tara, departe de oras si poluare.
Asa arata casa cand am cumparat-o.


Asa arata acum dupa renovari.

Ne doream o casuta de care sa na bucuram la fiecare sfarsit de saptamana, sa facem lucruri pe care nu le mai facusem din copilarie.Am muncit mult, am renovat, am greblat, am daramat...

Ne-a ramas in memorie, din copilarie, mirosul de iarba proaspat cosita, trezitul in cantatul cocosilor la rasaritul soarelui, mirosul rosiilor proaspat culese din gradina, fructele nespalate pe care le mancam din pomi.Nu pot uita ciorba de gaina pe care bunica mea o pregatea din pasare crescuta pe batatura cu legumele culese din gradina si fiarta la focul de lemne pe pirostrii, in curte.

Toate aceste amintiri as fi vrut sa le aiba si copiii mei.Foarte multi dintre copiii nostri nu vad animale domestice decat in carti si pentru ei legumele sunt cumparate decat de la supermarket.
Au inceput si ei sa faca lucrurile pe care noi le faceam in copilarie.
Viaţa la ţară, în aer curat, cu multă mişcare şi alimente naturale adaugă încă 10 ani speranţei de viaţă, spun medicii. Incidenţa afec­ţi­uni­lor respiratorii, obezităţii şi a bolilor asociate (diabet, boli de inimă) e mult mai mică în rândul oamenilor care trăiesc în mediul rural faţă de cei de la oraş.
Am inceput sa cultivam legume in gradina de zarzavat, legume netratate, nestropite.Toamna pregateam din ele diverse conserve de la zacusta de vinete, tocanita de legume pana la muraturi de tot soiul.







Tot la casa noastra de la tara avem si o mica livada cu pomi fructiferi, zmeura, capsuni.Din fructe preparam gemuri si dulceturi.





Asa a inceput totul si stiu ca acest pas ne-a schimbat complet prioritatile, ne-a schimbat modul de a gandi, de a manca, de a respecta natura si a ne bucura de cate iti poate oferi.