marți, 15 septembrie 2015

Facut in casa - bijuterii handmade

Ce inseamna pentru mine facut in casa?Orice poti face cu mainile tale, fara sa fie la fel un exponat cu altul.O munca migaloasa cu lucruri create poate imperfect, dar tocmai aceasta imperfectiune creaza unicitatea, originalul fiecarui produs in parte.
Imperfecţiunea ne scapă de rutină, ne pune sufletul la bătaie, ne face sa fim mai buni şi mai îngăduitori, ne diferenţiază unii de alţii şi pe toţi de nişte utilaje mecanice, ne face sa tindem mereu spre mai bine căutându-ne  perfecţiunea personală.Eu ofer imperfectiunea facuta cu propriile mele maini, ofer putin, dar bun facut in casa mea, ofer putin din ceea ce le ofer zilnic si copiilor mei.
Avem firma noastra unde in afara de timp mult alocat punem si foarte mult suflet, avem casa la tara pe care o intretinem doar noi, o ingrijim, cultivam legume diverse in gradina, reparam lucrurile vechi si facem lucruri noi, avem 2 copii de care ne ocupam foarte mult.Imi ramane foarte putin timp liber pe care il ocup facand bijuterii handmade.
Muncesc mult si  pun suflet in fiecare pereche de cercei, in fiecare colier.Am satisfactie maxima cand vad ca sunt apreciate lucrurile create de mana mea.Prietenii au fost primii care mi-au laudat munca si m-au facut sa merg mai departe.
Creatiile hand made imi stimuleaza imaginatia si creativitatea.Este un mod minunat de a ma relaxa dupa o zi extenuanta.Atunci cand o bucata de sfoara si cateva margele prind viata in mainile mele este placut si reconfortant. Sunt idei care se exprima in acest mod. Am invatat din mers si partea buna a acestui lucru este ca nu te opresti niciodata sa inveti lucruri noi, tehnici noi...
Mi-am luat carti de specialitate, am facut cursuri.
Este un mod de a ma relaxa si de a ma exprima.
Iata cateva din creatiile mele.













Facut in casa reprezinta pentru mine un mod de a trai frumos, un mod de a-ti ocupa timpul si de a impleti simtul estetic cu simtul practic.

miercuri, 9 septembrie 2015

Inceput de toamna la tara

La tara fiecare anotimp este frumos.Toamna cu recolte bogate si culorile ei superbe, iarna cu linistea serilor la gura sobei, cu intinderile nesfarsite de zapada imaculata, primavara cu verdeata ce se aseaza pretutindeni intr-un spectacol al renasterii ce pare ireal si vara cu trezitul in zori in cantatul cocosilor, cu serile atat de placute dupa o zi torida si transformarea incredibila a fiecarei plantute firave intr-o planta mare, cu roade bogate, proces care ma uimeste de fiecare data.
Inceputul de toamna ne-a gasit istoviti, dupa o vara intrega de munca in gradina si dupa prepararea unui numar impresionant de conserve.Suntem obositi, dar pe deplin multumiti de cat de darnica a fost gradina noastra de legume in aceasta vara.
Nici acum la inceput de septembrie nu arata rau gradina.



Rosiile raman vedete incontestabile.


Gogosari mari, frumosi si gustosi.

Patrunjelul pe care l-am tuns de 3 ori pana acum.Telina....busuioc...intr-o armonie de arome.


Sfecla rosie pe care nu m-am indurat sa o raresc asa cum trebuia.Este micuta, dar sanatoasa.

Prunii si perii afectati de omizi, goliti de frunze, dar veseli ca au putut pastra fructele.

Iarba in culorile toamnei de la verde la maro inchis.


Florile intr-o armonie de culori si forme.





Si vita de vie cu strugurii parguiti ce astepta cuminti sa se transforme in vin...









luni, 7 septembrie 2015

Din gradina adunate....

Din gradina adunate, temeinic spalate si curatate, prin masina date si in camara depozitate.
Conserve peste conserve si la inceput de septembrie.In gradina mai sunt rosii mari si frumoase, ardei, vinete, morcovi, telina, varza, sfecla rosie.
Adun si ma tot gandesc ce retete sa mai fac.Ardeii bulgaresti s-au inrosit.Le-am taiat codita si i-am insirat pe ata sa se usuce bine.Ii voi da prin rasnita de cafea si voi face boia dulce de ardei.La fel am procedat si cu ardeii iuti.

Dupa o tura prin gradina am gasit ceva rosii, ceva ardei si ceva gogosari...

M-am gandit sa fac ketchup picant.
Ingrediente:
– 5 kg. rosii
– 3 kg. ardei capia
– 2 linguri sare grunjoasa
– 1 ramurica de cimbru
– 2 -3 foi dafin
– 1 lingurita boabe de piper negru, pisat mare
– 2-3 ardei iuti
– 5-6 catei de usturoi
– 100 ml. otet
– 1 pahar miere sau 150 g. zahar
– 1 lingura hrean ras
Rosiile se spala si se se taie bucati. Se dau prin masina de bulion de 2-3 ori. Pasta obtinuta se pune la fiert cu sarea, piperul, cimbrul (2 lingurite cimbru uscat), foile de dafin si usturoiul.Ardeii capia se dau prin masina de tocat.




Sosul obtinut se pune la fiert aproximativ 2-3 ore.Se adauga otetul, mierea sau zaharul. Se lasa sa fiarba aprox. 20 de minute, dupa care se pune fierbinte in sticle sau borcane mici, incalzite in prealabil. Se inchid ermetic si se aseaza intre paturi pana se racesc (1-2 zile)

Ketchupul de casa este deosebit de bun si merge de minune pe o pizza facuta in casa, la diverse sosuri, sau alaturi de friptura la gratar.


marți, 1 septembrie 2015

Dupa ploaie...

Dupa ploile de acum o saptamana, iarba din curte a crescut ca nebuna.Speram ca va veni toamna si nu va mai fi nevoie de tuns iarba.M-am inselat...
Inarmata cu rabdare, pe la ora 9.30, cand soarele te ardea, am inceput sa tund tacticos balariile de 20-30 cm.Treaba a mers greoi, deoarece iarba era mare si un pic uscata.Ma duceam cu masina dus-intors de 2-3 ori pana reuseam sa aduc totul la nivel.
Mirosul de iarba proaspat tunsa imi aminteste, mereu, de copilarie.Bunicul cosea regulat iarba din fata casei.Masina de tuns a luat locul coasei.




Iarba o dau la pasari sau o usuc.


Dupa o lupta care a durat 3 ore, dupa ce am asudat din plin am reusit sa tund toata iarba din curte.Exceptie a facut buruiana de pe langa stup.Nu am avut curajul sa tulbur linistea albinelor.
Curtea arata mult mai ingrijita acum si eu, desi, foarte obosita ma declar multumita.

luni, 31 august 2015

Casa noastra

Casa in care locuim la  Bucuresti este casa in care m-am nascut, casa parintilor si a bunicilor mei.Casa este din 1944, dar a fost renovata si intretinuta de bunici, de parinti si acum de noi.
Terenul este de 400 m2, suficient zic eu.Casa nu este ultramoderna, dar este confortabila.Avem 4 camere, 2 bai si o bucatarie.Una dintre camere am transformat-o in birou si este sediul firmei noastre(a mea si a sotului), o afacere online.De curte ma ocup eu si mama, cu care locuim.Pe perioada verii mama este plecata la casa noastra de la tara.Imi este greu fara ea, este sprijinul meu, mana mea dreapta, dar usor, usor reusesc sa fac ce imi propun in proportie de 90%.
Avem multe flori si o bolta de vita de vie care mentine racoarea pe care o cautam cu disperare in zilelele toride de vara.
Dimineata dupa o tura rapida prin fiecare camera, bai si bucatarie ies in curte.Matur, curat florile si frunzele uscate, mai scot o buruiana, mai greblez....Ador munca in gradina, dar timpul ma preseaza si sunt mereu contra-cronometru.
Seara ud gradina de flori, vita de vie si racoresc aleile din curte.Dupa aceasta operatiune ador sa stau la masa in foisor si sa savurez un pahar rece de compot sau de nectar de fructe facut in casa.
Admir florile, care se inveselesc in urma stropirii si incep sa miroasa mai puternic.Regina noptii, crini, trandafiri....















Multi ne-au intrebat de ce ne-am cumparat casa de la tara pentru ca si aici stam la curte.Nu se poate compara aerul curat si linstea de acolo cu ceea ce este aici.Noi incercam sa avem o curte si o casa primitoare, cu multe flori si multa verdeata, dar asteptam weekend-ul sa zburam, daca se poate, la casuta noastra de la tara.Acolo ne incarcam bateriile.