miercuri, 9 septembrie 2015

Inceput de toamna la tara

La tara fiecare anotimp este frumos.Toamna cu recolte bogate si culorile ei superbe, iarna cu linistea serilor la gura sobei, cu intinderile nesfarsite de zapada imaculata, primavara cu verdeata ce se aseaza pretutindeni intr-un spectacol al renasterii ce pare ireal si vara cu trezitul in zori in cantatul cocosilor, cu serile atat de placute dupa o zi torida si transformarea incredibila a fiecarei plantute firave intr-o planta mare, cu roade bogate, proces care ma uimeste de fiecare data.
Inceputul de toamna ne-a gasit istoviti, dupa o vara intrega de munca in gradina si dupa prepararea unui numar impresionant de conserve.Suntem obositi, dar pe deplin multumiti de cat de darnica a fost gradina noastra de legume in aceasta vara.
Nici acum la inceput de septembrie nu arata rau gradina.



Rosiile raman vedete incontestabile.


Gogosari mari, frumosi si gustosi.

Patrunjelul pe care l-am tuns de 3 ori pana acum.Telina....busuioc...intr-o armonie de arome.


Sfecla rosie pe care nu m-am indurat sa o raresc asa cum trebuia.Este micuta, dar sanatoasa.

Prunii si perii afectati de omizi, goliti de frunze, dar veseli ca au putut pastra fructele.

Iarba in culorile toamnei de la verde la maro inchis.


Florile intr-o armonie de culori si forme.





Si vita de vie cu strugurii parguiti ce astepta cuminti sa se transforme in vin...









luni, 7 septembrie 2015

Din gradina adunate....

Din gradina adunate, temeinic spalate si curatate, prin masina date si in camara depozitate.
Conserve peste conserve si la inceput de septembrie.In gradina mai sunt rosii mari si frumoase, ardei, vinete, morcovi, telina, varza, sfecla rosie.
Adun si ma tot gandesc ce retete sa mai fac.Ardeii bulgaresti s-au inrosit.Le-am taiat codita si i-am insirat pe ata sa se usuce bine.Ii voi da prin rasnita de cafea si voi face boia dulce de ardei.La fel am procedat si cu ardeii iuti.

Dupa o tura prin gradina am gasit ceva rosii, ceva ardei si ceva gogosari...

M-am gandit sa fac ketchup picant.
Ingrediente:
– 5 kg. rosii
– 3 kg. ardei capia
– 2 linguri sare grunjoasa
– 1 ramurica de cimbru
– 2 -3 foi dafin
– 1 lingurita boabe de piper negru, pisat mare
– 2-3 ardei iuti
– 5-6 catei de usturoi
– 100 ml. otet
– 1 pahar miere sau 150 g. zahar
– 1 lingura hrean ras
Rosiile se spala si se se taie bucati. Se dau prin masina de bulion de 2-3 ori. Pasta obtinuta se pune la fiert cu sarea, piperul, cimbrul (2 lingurite cimbru uscat), foile de dafin si usturoiul.Ardeii capia se dau prin masina de tocat.




Sosul obtinut se pune la fiert aproximativ 2-3 ore.Se adauga otetul, mierea sau zaharul. Se lasa sa fiarba aprox. 20 de minute, dupa care se pune fierbinte in sticle sau borcane mici, incalzite in prealabil. Se inchid ermetic si se aseaza intre paturi pana se racesc (1-2 zile)

Ketchupul de casa este deosebit de bun si merge de minune pe o pizza facuta in casa, la diverse sosuri, sau alaturi de friptura la gratar.


marți, 1 septembrie 2015

Dupa ploaie...

Dupa ploile de acum o saptamana, iarba din curte a crescut ca nebuna.Speram ca va veni toamna si nu va mai fi nevoie de tuns iarba.M-am inselat...
Inarmata cu rabdare, pe la ora 9.30, cand soarele te ardea, am inceput sa tund tacticos balariile de 20-30 cm.Treaba a mers greoi, deoarece iarba era mare si un pic uscata.Ma duceam cu masina dus-intors de 2-3 ori pana reuseam sa aduc totul la nivel.
Mirosul de iarba proaspat tunsa imi aminteste, mereu, de copilarie.Bunicul cosea regulat iarba din fata casei.Masina de tuns a luat locul coasei.




Iarba o dau la pasari sau o usuc.


Dupa o lupta care a durat 3 ore, dupa ce am asudat din plin am reusit sa tund toata iarba din curte.Exceptie a facut buruiana de pe langa stup.Nu am avut curajul sa tulbur linistea albinelor.
Curtea arata mult mai ingrijita acum si eu, desi, foarte obosita ma declar multumita.

luni, 31 august 2015

Casa noastra

Casa in care locuim la  Bucuresti este casa in care m-am nascut, casa parintilor si a bunicilor mei.Casa este din 1944, dar a fost renovata si intretinuta de bunici, de parinti si acum de noi.
Terenul este de 400 m2, suficient zic eu.Casa nu este ultramoderna, dar este confortabila.Avem 4 camere, 2 bai si o bucatarie.Una dintre camere am transformat-o in birou si este sediul firmei noastre(a mea si a sotului), o afacere online.De curte ma ocup eu si mama, cu care locuim.Pe perioada verii mama este plecata la casa noastra de la tara.Imi este greu fara ea, este sprijinul meu, mana mea dreapta, dar usor, usor reusesc sa fac ce imi propun in proportie de 90%.
Avem multe flori si o bolta de vita de vie care mentine racoarea pe care o cautam cu disperare in zilelele toride de vara.
Dimineata dupa o tura rapida prin fiecare camera, bai si bucatarie ies in curte.Matur, curat florile si frunzele uscate, mai scot o buruiana, mai greblez....Ador munca in gradina, dar timpul ma preseaza si sunt mereu contra-cronometru.
Seara ud gradina de flori, vita de vie si racoresc aleile din curte.Dupa aceasta operatiune ador sa stau la masa in foisor si sa savurez un pahar rece de compot sau de nectar de fructe facut in casa.
Admir florile, care se inveselesc in urma stropirii si incep sa miroasa mai puternic.Regina noptii, crini, trandafiri....















Multi ne-au intrebat de ce ne-am cumparat casa de la tara pentru ca si aici stam la curte.Nu se poate compara aerul curat si linstea de acolo cu ceea ce este aici.Noi incercam sa avem o curte si o casa primitoare, cu multe flori si multa verdeata, dar asteptam weekend-ul sa zburam, daca se poate, la casuta noastra de la tara.Acolo ne incarcam bateriile.


vineri, 28 august 2015

Pasari de curte

Pasarile din ograda noastra de la tara sunt vesele.Au trecut cu bine de caldura torida din iulie si inceput de august.Se ascundeau care cum puteau pe sub cotete, pe la umbra unui pom sau prin apa(gastele).Prepelitele, pe care le tinem in magazie erau scoase la umbra pomilor din livada de cu zori si bagate inapoi doar la lasarea noptii.Apa rece le puneam si de 4-5 ori pe zi la toate pasarile.
E, acum sunt vesele si canta de mama focului fiecare pe limba proprie.Dimineata cocosul ne da desteptarea pe la 4.30-5.00.Norocul nostru ca de la o vreme nu-l mai auzim.Urechea noastra s-a obisnuit atat de mult cu sunetul vocii lui ca doar ne intoarcem pe partea cealalta.












Si rezultatele ingrijirii atente a fiecarei pasari in parte se numara in oua.Gaini, prepelite, gaste si rate.Toate oua si se lauda fiecare cum poate.