Pentru ca e weekend, pentru ca imi e dor sa stau in bucatarie, pentru ca "avem" pofta de ceva dulce am hotarat...fac o tarta cu crema de cacao si nuci.
Reteta e simpla si se face rapid.
Ingrediente pentru crusta:
-220 gr faina
-125 gr unt
-60 gr zahar
-1 ou
-un praf de sare
Se mixeaza untul si zaharul.
Se adauga oul si se continua mixarea la viteza mare 2-3 minute.
Se pune faina in ploaie mixand in continuare.
Coca obtinuta se aseaza pe blatul de lucru si se framanta putin.Este o coca moale si usor de modelat.
Se aseaza intr-o forma de tarta.
Cu ajutorul mainilor se intinde in forma si pe peretii acesteia.
Se pune in frigider si se tine la rece 1 ora.
Intre timp se face compozitia.
Ingrediente pentru crema:
-600 ml lapte
-200 gr zahar
-5 galbenusuri
-30 gr cacao
-50 gr amidon alimentar
-esenta rom
Se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul.
Se incorporeaza treptat amidonul, cele 30 gr de cacao si esenta de rom.
Cand s-au amestecat bine se adauga laptele treptat.
Se pune pe foc mic amestecand cu telul continuu.
Dupa aproximativ 15 minute crema se ingroasa.si este gata daca se desprinde de pe fundul vasului.
Se lasa la racit.
Crusta se scoate dupa o ora de la frigider si se pune la cuptorul incins la 180 grade pentru 20-25 minute.
Se lasa la racit.
Se adauga crema in crusta si se adauga deasupra nuca macinata sau cubulete de ciocolata.
Se lasa la frigider.Este buna rece.
Copiii mei au devorat-o....
luni, 14 decembrie 2015
marți, 8 decembrie 2015
Ornamente si decoratiuni handmade
Decembrie este luna cea mai iubita din tot anul...
Iubim Craciunul, si ne place sa pregatim mancare buna, sa ornam casa si curtea, sa impodobim bradul si sa asteptam cuminti cadourile mosului.
In ultimul timp incerc mancare pe care nu am mai facut-o, mancare mai deosebita pentru masa de Craciun si Revelion.Cu putin curaj si indemanare iti poate iesi orice.Pana la mancarea pentru Craciun mai avem ceva timp de asteptat, dar pentru ornamente si decoratiuni a venit vremea.
Decoratiunile de Craciun handmade ma pasioneaza in ultimul timp.Mi se pare atat de interesant sa faci cu mana ta coronite si alte ornamente.Inspiratie am destula, dar timp liber nu am deloc.
De aceea am inceput de acum sa creez cate ceva...In 3 saptamani sper sa imi ornez casa asa cum imi doresc.
Iubim Craciunul, si ne place sa pregatim mancare buna, sa ornam casa si curtea, sa impodobim bradul si sa asteptam cuminti cadourile mosului.
In ultimul timp incerc mancare pe care nu am mai facut-o, mancare mai deosebita pentru masa de Craciun si Revelion.Cu putin curaj si indemanare iti poate iesi orice.Pana la mancarea pentru Craciun mai avem ceva timp de asteptat, dar pentru ornamente si decoratiuni a venit vremea.
Decoratiunile de Craciun handmade ma pasioneaza in ultimul timp.Mi se pare atat de interesant sa faci cu mana ta coronite si alte ornamente.Inspiratie am destula, dar timp liber nu am deloc.
De aceea am inceput de acum sa creez cate ceva...In 3 saptamani sper sa imi ornez casa asa cum imi doresc.
joi, 3 decembrie 2015
Mancare la tuci
Mancarea facuta afara, la foc de lemne este cea mai gustoasa.Stiu ca este mai complicat.Tai lemne, alimentezi permanent focul sa nu fie nici prea puternic sa se afume mancarea, nici prea lent sa dureze un veac, dar savoarea pe care o obtii nu se poate compara cu nimic.
Am facut 2 feluri:ciorba de oase de porc si tochitura.Bombe calorice, stiu, dar o data pe an este 1 Decembrie.Preferata tuturor la aceasta sarbatoare este fasolea cu ciolan, dar noua nu ne place.Asa ca am facut ce au comandat copiii.Sotul meu s-a ocupat de ciorba, eu de tochitura.Ambele au iesit exemplar si au fost devorate alaturi de o mamaliga mare, facuta pe aragaz.
Mireasma s-a imprastiat repede in tot satul.Cativa vecini mai curiosi au venit sa vada la fata locului cum sta treaba."Frumos, dar de ce va chinuiti asa?Nu aveti butelie?"
Multi vad, putini inteleg...
Iata ciorba...
Si tochitura...
Am facut 2 feluri:ciorba de oase de porc si tochitura.Bombe calorice, stiu, dar o data pe an este 1 Decembrie.Preferata tuturor la aceasta sarbatoare este fasolea cu ciolan, dar noua nu ne place.Asa ca am facut ce au comandat copiii.Sotul meu s-a ocupat de ciorba, eu de tochitura.Ambele au iesit exemplar si au fost devorate alaturi de o mamaliga mare, facuta pe aragaz.
Mireasma s-a imprastiat repede in tot satul.Cativa vecini mai curiosi au venit sa vada la fata locului cum sta treaba."Frumos, dar de ce va chinuiti asa?Nu aveti butelie?"
Multi vad, putini inteleg...
Iata ciorba...
Si tochitura...
joi, 26 noiembrie 2015
Ingrasaminte naturale pentru florile de apartament
Dupa ce le-am mutat in casa, florile mele din ghiveci au avut de suferit.Frunzele si-au schimbat culoarea si au cazut, florile s-au ofilit.Ma lovesc an de an cu acest neajuns si am invatat cum sa tratez problema.
Eu folosesc ca ingrasamant natural zatul de cafea Adaug zat de cafea în pamantul din ghiveci. Zatul contine azot – o substanta pe care plantele o adora. Zatul de cafea indeparteaza si melcii(daca plantele au frunzele ciuruite-au melci).Pamantul devine mai afanat dupa aceasta operatiune.Eu folosesc acest procedeu doar o data.
De asemenea am pus in pamantul din ghiveci zahar.O ligurita la fiecare ghiveci.Dupa aceea le ud.Acest procedeu il repet o data pe saptamana.
Bicarbonatul si amoniacul sunt două produse din bucatarie pe care le folosesc pe post de ingrasaminte pentru flori. Intr-un litru de apă pun o lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt.Mai adaug si cateva picături de amoniac si o lingurita de sare amară. Obtin astfel o solutie de minerale numai bună pentru plante. Se uda orice planta de apartamant o data la doua saptamani cu aceasta solutie in perioada în care apar bobocii i infloresc.
Si astfel ingrijite, dupa o luna si jumatate de cand le-am mutat in casa, florile mele arata senzational.
Aceste metode de ingrijire sunt ieftine si eficiente.Plantele vor fi santoase si viguroase si vor inflori toata iarna.
Eu folosesc ca ingrasamant natural zatul de cafea Adaug zat de cafea în pamantul din ghiveci. Zatul contine azot – o substanta pe care plantele o adora. Zatul de cafea indeparteaza si melcii(daca plantele au frunzele ciuruite-au melci).Pamantul devine mai afanat dupa aceasta operatiune.Eu folosesc acest procedeu doar o data.
De asemenea am pus in pamantul din ghiveci zahar.O ligurita la fiecare ghiveci.Dupa aceea le ud.Acest procedeu il repet o data pe saptamana.
Bicarbonatul si amoniacul sunt două produse din bucatarie pe care le folosesc pe post de ingrasaminte pentru flori. Intr-un litru de apă pun o lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt.Mai adaug si cateva picături de amoniac si o lingurita de sare amară. Obtin astfel o solutie de minerale numai bună pentru plante. Se uda orice planta de apartamant o data la doua saptamani cu aceasta solutie in perioada în care apar bobocii i infloresc.
Si astfel ingrijite, dupa o luna si jumatate de cand le-am mutat in casa, florile mele arata senzational.
Aceste metode de ingrijire sunt ieftine si eficiente.Plantele vor fi santoase si viguroase si vor inflori toata iarna.
vineri, 20 noiembrie 2015
Culorile toamnei
Nicaieri toamna nu este mai frumoasa ca la tara.O armonie perfecta de
culori de la galben si maro pana la auriu, roscat si verde pal.Minunate
zile la mijloc de noiembrie!Luminoase, cu un soare bland ce iti mangaie
sufletul.Toti cei ce s-au intristat la venirea toamnei au motive de
bucurie.Aceasta toamna a fost perfecta.Ma opresc adesea din treaba pe
care o fac in curte si ma uit de jur imprejur.Un spectacol unic pe care
natura ni-l ofera cu atata generozitate se asterne in fata ochilor mei.
Imi place sa ma plimb prin mormanul de frunze in culori superbe, culori ce se imbina perfect, sa ma uit ametita la cerul senin,sa privesc florile inca vesele, inca pline de boboci, sa admir pana la epuizare copacii....
Imi place sa ma plimb prin mormanul de frunze in culori superbe, culori ce se imbina perfect, sa ma uit ametita la cerul senin,sa privesc florile inca vesele, inca pline de boboci, sa admir pana la epuizare copacii....
miercuri, 18 noiembrie 2015
Covorul de frunze uscate
Frumoasa e toamna, dar puzderia de frunze cazute pe jos imi da batai de cap.Covorul gros de frunze uscate care se aduna in timpul saptamanii ma face sa consider stransul lor prioritar.
Le-am adunat , carat cu cosul de nuiele si depozitat intr-un loc special pentru a le da foc.Operatiune destul de grea si obositoare.
Ne-am impartit munca.Eu si mama le-am strans si sotul meu le-a carat si s-a ocupat de foc.
Usor, usor iarba inca verde si proaspata a aparut de sub covorul de frunze si ne-a incantat privirile.
Dupa ce am terminat stransul frunzelor am stat afara la masa si ne-am bucurat de soarele bland al toamnei.
Le-am adunat , carat cu cosul de nuiele si depozitat intr-un loc special pentru a le da foc.Operatiune destul de grea si obositoare.
Ne-am impartit munca.Eu si mama le-am strans si sotul meu le-a carat si s-a ocupat de foc.
luni, 16 noiembrie 2015
Abonați-vă la:
Postări (Atom)