Cumpara cateva ghivece, pune rasaduri cu ierburi aromatice in ele si astfel poti obtine plante proaspete in bucataria ta ce te vor ajuta sa gatesti o mancare deosebita.
Pentru a reusi sa va faceti propria gradina de plante aromatice chiar in bucataria proprie trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi.
1.Alegeti ghivece cu diametru de 15 cm pentru cimbru, busuioc, rozmarin, patrunjel, marar si ghivece putin mai mari de 20-25 cm diametru pentru creson, salvie si leustean.
Ghivecele sunt mai estetice daca sunt din acelasi material si de aceeasi culoare.
2.Preferati rasaduri in locul semintelor.Nu veti da gres cu rasaduri gata crescute si astfel plantele se vor dezvolta mult mai repede.
3.Ghivecele cu plante aromatice trebuie sa primeasca lumina soarelui cel putin 6-7 ore pe zi.De aceea este recomandat sa le aranjati la fereastra bucatariei.
Va voi spune cate ceva despre fiecare planta in parte si cum trebuie sa o ingrijiti.
BUSUIOCUL
O tufa de busuioc in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta
avand nevoie in mod special de caldura. Trebuie sa-i gasesti un loc bine
luminat, macar cateva ore pe zi, dat fiind faptul ca planta are nevoie
de lumina. Dar o tufa de busuioc in ghiveci rezista bine la orice fel de
conditii daca este bine udata si daca are un pamant hranitor. Sa nu te
mire daca o sa infloreasca. Florile sunt rezistente si pot impodobi
frunzele de busuioc in ghiveci timp de cateva saptamani.
Busuiocul trebuie udat frecvent, dar cu toate acestea apa nu trebuie sa
balteasca si nici sa ramana in farfuria plantei. Ca sa stimulezi desimea
plantei, frunzele trebuie taiate periodic. In primul an de viata
trebuie taiati lastarii exteriori pentru a limita cresterea in inaltime
si a indesi tufa. Frunzele se palesc foarte repede daca duc lipsa de
apa, dar udate isi revin.
CIMBRUL
O tufa de cimbru in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta
avand nevoie in mod special de soare.Trebuie udata moderat la 2-3 zile, dar are nevoie de lumina.Nu are nevoie de ingrijire speciala si este ideala a se cultiva de incepatori.
Se inmulteste destul de repede.Atunci cand infloreste, frunzele acestei
plante sunt cele mai aromate iar floricelele sunt de un alb cu nuante
spre rozaliu.
In schimb este sensibil la alte ierburi, de aceea daca va hotarati sa
cultivati cimbru in ghiveci, trebuie sa aveti grija ca alte ierburi
daunatoare sa nu prinda radacina in acelasi loc. Cu o buna ingrijire,
cimbrul poate sa ajunga si la 100 cm inaltime, astfel aratand ca un
pomisor mai mic.
ROZMARINUL
Rozmarinul nu e greu de cultivat. La noi se cultiva de regula in
ghivece, intrucat nu rezista la inghet, si are nevoie in primul rand de
un sol bogat, fertilizat si bine drenat. Se planteaza primavara, de
regula in aprilie, intr-un loc ferit de vant si curenti de aer.
Se uda rar, dar are nevoie de mult soare.
SALVIA
Salvia prefera un loc cald, cu
sol umed, desi nu tolereaza caldura extrema. Nu este pretentioasa in
privinta tipului de sol, cu exceptia faptului ca acesta trebuie sa fi
bine drenat.Salvia se simte foarte bine cand creste in
ghivece. Daca vreti sa cultivati salvie in interior, va trebui sa-i dati
lumina puternica si directa. Putini daunatori ii creeaza probleme, cel
mai mare rau este provocat apa in exces, lumina insuficienta si lipsa
de toaletare.
PATRUNJELUL
Patrunjelul este o planta iubitoare de apa, insa nu exagerati cu udatul
pentru a nu se "ineca" planta. Este suficient ca pamantul sa fie
permanent umed. Pentru a evita excesul de apa, gauriti ghiveciul in
partea inferioara si asezati-l pe o farfurioara in care sa se colecteze
surplusul de apa.
Patrunjelul adora lumina soarelui. Asadar ghiveciul trebuie plasat
undeva la geam pentru ca razele solare sa "spele" frunzele plantei. Cu
cat locul este mai luminat, cu atat frunzele patrunjelului vor fi mai
verzi si mai bogate in vitamine, fotosinteza realizandu-se mai usor. In
cazul in care lumina este insuficienta, frunzele vor capata o culoare
verde-palid spre galben, fiind mai sarace in vitamine si minerale.
Daca frunzele sunt rare, firave si cresc dezordonat, taie-le pe
toate cat mai aproape de sol si uda planta ceva mai abundent. In acest
mod se stimuleaza o crestere uniforma si deasa
MARARUL
La fel ca patrunjelul, mararul este o planta iubitoare de lumina si caldura.
De aceea, ghiveciul in care ai plantat mararul trebuie tinut in
locurile calde si luminoase ale bucatariei. Este
recomandat sa il uzi moderat pentru ca radacinile sale pot putrezi. De asemenea, este recomandat ca varfurile plantei sa fie rupte constant, pentru ca astfel se va regenera mai usor.
Si astfel cu un efort minim veti avea in propria bucatarie plante aromatice proaspete din care puteti taia si adauga la mancarea potrivita.Este simplu si veti fii incantate de rezultat dupa prima mancare condimentata cu fire proaspete de salvie, busuioc sau cimbru.