marți, 26 iulie 2016

Amintiri, amintiri

Nu stiu de ce sunt tare nostalgica in perioada asta. Poate caldura asta torida e de vina, poate lipsa concediului, poate varsta...Am dat peste poze cu casa de la tara, din 2009 cand am cumparat-o...cate schimbari, cata munca, cate magazii daramate, cat pamant(toate erau facute din pamant galben)carat cu remorca, cate constuctii noi ridicate.
Casa era batraneasca si neingrijita.In casa totul era vopsit verde, paturi 1-2 in fiecare camera, cu saltele din paie, geamuri cate 2-3 in fiecare camera. Curtea de asemenea, cu multe garduri de sarma puse la pamant, cu radacini de pomi(multi pomi fructiferi taiati cu bestialitate), cu portiuni mari fara iarba, batatura goala. Arata dezolant, dar noi am vazut ce am putea face si cum am putem aranja totul asa incat sa ii dam o cu totul alta fata.
Ce avea bun? Casa cu tavane inalte si solida, bolta de vita de vie bine facuta.



Dar sa o luam cu inceputul.Casa avea 3 camere pe care le-am renovat primele. In continuare era o bucatarie si un hol.Sotul meu care are 1.85m se apleca ca sa intre.Dupa, incepeau magaziile care cadeau pe tine la propriu.

Dupa renovarea celor 3 camere, pentru a avea unde dormi(multe weekenduri veneam dimineata, munceam pe rupte si seara plecam spre Bucuresti), am daramat acareturile.

Am construit o magazie...



Dupa aceasta operatiune am daramat "bucataria si holul" si am construit intre casa si magazie o sufragerie, o bucatarie, o camara, o baie si o terasa.





O vara intreaga am avut bucataria in magazia nou facuta alaturi de scule, lemne, diverse, divese...



A meritat tot efortul nostru fizic si financiar.Casa este de nerecunoscut, curtea de asemenea.Doar cei care trec prin asa ceva inteleg efortul urias pe care l-am facut, in conditiile in care nici macar nu stateam permanent aici.














vineri, 22 iulie 2016

Flori de iulie

Cat de mult imi place vara!Flori, legume, fructe intr-o avalansa de mirosuri, gusturi, culori...Nu ma deranjeaza caldura apasatoare, ma deranjeaza doar un singur lucru : vara trece atat de repede!
Vreau sa ma bucur mai mult de mireasma diminetii cand imi beau cafeaua si fara sa vreau respir adanc pentru a inhala mirosul de trandafiri, vreau sa ma bucur mai mult de racoarea placuta a serilor, cand imi beau compotul rece de fructe si respir parfumul reginei noptii.Vara este o minune!
Florile sunt placerea vietii mele.Daca as avea timp m-as ocupa doar de ele zi si noapte.Daca....











Florile ne bucura, ne incanta si ne aduc un plus de frumusete in viata. Fie in gradina, fie in ghiveci, florile merita toata ingrijirea si atentia noastra. Florile, ca restul plantelor, infloresc si rodesc pentru omul care le iubeste si le ingrijeste.Mi se pare atat de usor sa iubesti florile...
Am citit undeva ca ingrijirea plantelor este folosita si terapeutic pentru bolnavii cu depresii.

marți, 19 iulie 2016

Gradina de legume - iulie

Un tur prin gradina de legume in plina luna a lui cuptor imi incanta ochiul si sufletul.Recolta este frumoasa, dar au mai fost si pierderi.
Ardeii arata foarte bine, sunt plini de rod.Am pus capia, gogosari , gras, iuti si bulgaresti.





Rosiile nu sunt nici pe departe la fel de frumoase ca anul trecut.Sunt manate si au facut rod putin.Vom avea sa mancam pe saturate si atat.Nu voi face bulioane si alte cele.Noroc ca mai am de anul trecut.



Vinetele sunt frumoase, am mancat pe saturate si am facut si 5 pungute pentru congelator.


Cimbrul si busuiocul asteapta sa fie culese, uscate si macinate.


Telina, morcovii, prazul, sfecla rosie arata foarte bine.Sfecla cel putin este mare, mare.Nu am repetat greseala de anul trecut si am rarit-o la sange anul asta.Rezultatul este foarte bun.




Varza de vara am reusit sa o scoatem weekendul asta.2-3 dintre ele erau mancate de melci.Dar avem destula.Am scos si ceapa si am pus in locul ei varza de toamna.



Castravetii au fost un adevarat fiasco.Am adunat 5-6 kg si s-au uscat.Complet!Este primul an, de cand avem casa la tara, cand nu am avut castraveti.
In rest pomii sunt plini de rod.Avem prune, piersici, caise, mere si foarte multe corcoduse.









marți, 5 iulie 2016

Prima miere de albine....

Despre mierea de albine toata lumea stie cat este de benefica pentru organism.S-au scris si se vor mai scrie pagini intregi despre faptul ca este cel mai puternic energizant, antiinflamator si contine vitamine, aminoacizi, acizi organici, minerale, enzime provenite de la albine.
Cand sotul meu si-a cumparat stupii am inceput sa ne informam prin toate sursele accesibile despre apicultura.
Am fost impresionati de munca extrem de organizata a albinelor si m-am simtit dintr-o data asa lenesa.Ne plangem ca nu ne ajunge timpul, ca suntem epuizati, ca avem prea multe de facut si vrem, mereu vrem ceva.Vrem sa facem plimbari mai lungi, vrem sa slabim, vrem sa ne ocupam mai mult de noi, vrem o masina, o casa, un aparat electrocasnic, sau o rochie.Niciunul dintre noi, insa nu-si doreste sa munceasca mai mult.Doar sa avem mai multi bani...Albinele ne dau o lectie de viata atat de impresionanata.In doar 30 de zile de viata muncesc de dimineata pana seara.
Albine-lucratoare pot fi clasificate in: doici si albine casnice, care sunt responsabile pentru intretinerea stupului, sau ca si culegatoare al caror rol este de a colecta polen.
Albina lucratoare isi incepe viata curatind celula din care s-a nascut, apoi trece la ingrijirea puetului si depozitarea alimenelor si isi inchei viata prin culegerea polenului, a apei si a nectarului. In cadrul acestui program de munca albinele tinere lucratoare petrec o mare parte din viata lor in interiorul stupului, in momentul in care acestea devin culegatoare, devin vulnerabile, la vreme rea si la uzarea aripilor.
Pe durata vietii o albina produce de la una la zece linguri de miere.
In acest weekend am extras mierea din cei 4 stupi ai nostrii.Era o premiera si eram amandoi extrem de impresionati.
Fiecarei rame pline de miere i se desprinde capaceala, capacul fagurelui.Astfel albinele sigileaza mierea obtinuta.Dupa aceea rama este pusa in centrifuga pe care am cumparat-o de curand..In centrifuga intra 4 rame.



Dupa ce se centrifugheaza foarte bine se da drumul robinetului.Cand am vazut cum curge mierea am avut lacrimi in ochi.

 Dupa ce este stecurata mierea se poate pune in borcane.Cand am vazut cata miere am scos(10 borcane de 800gr)am fost fericita.Fericita, dar si vinovata.Sper sa trec peste sentimentul ca le-am furat mierea pe care o produc cu atata efort albinele, gandindu-ma cat de folositoare este.Noi am inlocuit cu mult timp in urma zaharul alb cu mierea.Acum o producem pe a noastra si suntem incantati maxim.