luni, 13 februarie 2017

Metode de economisire testate - concluzii

Am testat luna trecuta diversele metode de economisire si am ajuns la niste concluzii.

1.Scrierea tuturor cheltuielilor este binevenita.Astfel afli pe ce se duc mai multi bani si poti face ceva in zona respectiva.Am constatat ca cei mai multi bani se duc in continuare pe mancare.Trebuie sa gasesc mai multe retete cu ingrediente ieftine si care se pot manca si dupa 2-3 zile.
2.Lista la cumparaturi.Este foarte buna acesta metoda, dar trebuie foarte mult lucrat la autocontrol.Trebuie sa-ti doresti sa cumperi doar ce e in lista si sa inveti sa spui NU.
3.Fa-o singur.S-a stricat bateria de la baie si am inlocuit-o.Acest lucru l-a facut sotul meu si am economisit bani.Masina o spalam singuri, ne zugravim casa singuri...bani economisiti.Am facut gardul la tara singuri...alti bani stransi.Si multe, multe lucruri pe care le facem singuri de o viata si care nu imi vin in cap acum. O singura problema in acest aspect. De cate ori voi face eu sau sotul meu ceva singuri vom pune banii pe care ni i-ar fi luat un specialist in fondul de rezerva.
4.Casa mai mica.Casa mea cu 3 camere este perfecta pentru familia mea si acum realizez cat de multa economie fac astfel.Mai putini bani pe utilitati, mai putine camere de facut curat.Fiecare avem spatiul nostru, dar nu in exces, ci doar atat cat avem nevoie.Totul trebuie sa fie mult mai eficient organizat, dar este foarte bine asa. Iarna, cand consumul de gaze este maxim este minunat sa avem o casa mica.
5.Vanzarea lucrurilor pe care nu le mai folosesti. Aici am dat-o in bara.Nici nu am avut timp sa ma ocup de poze bune, promovare pe site-uri de vanzari, dar cu ce am reusit sa pun in vanzare am esuat.Nicio vanzare finalizata.Voi mai incerca.
6.Timpul liber.Am vazut luna aceasta o gramada filme cu copiii mei.Avem TV mare, sistem home cinema, fotolii comode, castroane cu floricele si limonada facuta in casa.Perfect.In fiecare weekend(sambata, cand nu plecam la tara, sau duminica cand o facem)avem musafiri.Prieteni, rude.Stam de vorba cu un vin adus de ei si o pizza facuta de mine, sau cu o cana de vin fiert facut de mine si prajituri facute de ei.Jucam carti, stam de vorba.La vara cand vom sta la umbra vitei de vie, in curte, va fi si mai frumos.
7.Bani pentru copii.Aici e aici. Foarte multi bani se duc in aceasta directie.Am incercat sa-i pun sa faca diverse treburi pentru banii pe care ii iau de la noi.Pentru ca anul acesta au examene amanadoi, dau vina pe invatat.Stiu ca nu invata non stop cum vor ei sa cred, dar imi este mila de ei si ii scutesc de treaba(o fac eu in locul lor, de cele mai multe ori).Dupa examene, undeva pe la sfarsitul lunii iunie ne vom redresa in aceasta directie.
8.Pastreaza lucrurile pe care le ai.Asta inseamna curatat, reparat acolo unde se poate.Oricat de nou si frumos ar fi un lucru(mobila, articole de imbracat, incaltat, obiecte diverse)daca nu il cureti, stergi, calci, speli se detelioreaza. Intotdeauna am avut grija de lucruri, dar vreau sa invat sa le inlocuiesc doar atunci cand se strica de tot.Doar atunci cand nu mai pot fi reparate. Recunosc ca ma plictiseam de ele si le schimbam des.Pe cele vechi, dar in stare impecabila, le caram la tara.Acum gata.Si la Bucuresti si la tara avem tot confortul necesar.Trebuie doar sa avem grija de lucrurile pe care le detinem.

Cam astea sunt concluziile pe o luna si aproape jumatate de economisire.

joi, 9 februarie 2017

Weekend romantic

Pe 15 februarie, acum 25 de ani, mi-am intalnit prima data sotul.Nu imi vine sa cred ca au trecut atatia ani de atunci, ani frumosi si fericiti.In fiecare an sarbatorim aceasta zi, mai mult decat ziua casatoriei.
Anul acesta voiam sa ne ducem la munte, doar noi doi. Era mai mult dorinta sotului si am invatat in 25 de ani ca nu trebuie sa-i inhib dorintele chiar daca nu sunt neaparat pe placul meu. Si el ma sustine neconditionat de cate ori imi doresc ceva chiar daca nu este de acord. De ce nu voiam sa merg? Din cauza cheltuielilor...Bani pentru cazare, mancare, transport,.Si vremea a tinut cu mine si am ajuns la concluzia ca weekendul romantic il putem avea si la tara.Focul in soba, o masa festiva pregatita de noi, un pahar de vin rosu si linistea placuta de acolo sunt ingredientele perfecte.Si oricat de romantica ar trebui sa fiu nu pot sa nu imi spun cata ecomomie fac astfel.Fara bani pentru cazare si mancare.Nu vom muri de foame, dar vom manca ce vom gati noi.Si este si mult mai romantic si mult mai ieftin.


marți, 7 februarie 2017

Retete pentru micul dejun

Ianuarie a fost o luna a schimbarilor.M-am bucurat ca am reusit sa fac putina economie si prima reusita in atingerea scopului propus a fost ca nu am mai aruncat mancare, deloc.
Micul dejun mi se pare pe cat de important, pe atat de migalos.Ma trezesc mai devreme sa am timp sa il pregatesc. Inainte faceam in graba 2 -3 sandvisuri cu o cana de ceai, cereale cu lapte sau o omleta si gata.Acum, in functie de ce am in frigider sau camara fac mereu altceva.Iata cateva retete...
Micul dejun:

1.Lipie cu unt si omleta cu ciuperci( sau cu ceapa, ardei din congelator, etc)
Ingrediente:400 gr  faina, 100gr unt moale, 4 linguri lapte rece, sare, apa.Separat 150 gr unt topit pentru uns.Se framanata coca din ingredientele de mai sus.Secretul consta in framantare...10 minute pe blatul de lucru.Se lasa jumatate de ora, apoi se formeaza 10-12 bile de aluat.Fiecare bila se intinde si se unge cu untul topit.Dupa aceea se impatureste.Dupa alta jumatate de ora se intinde aluatul impachetat si se coace la foc potrivit intr-o tigaie unsa cu ulei.






Se face o omleta si se pune in mijlocul lipiei, dupa care o rulam.Este delicios!
Eu fac lipii si simple din faina, sare, ulei si apa calduta.O coc rapid pe tigaia foarte bine incinsa si pun in ea diverse...ce am prin frigider: branza rasa si rosii taiate cubulete, am avut guacamole( avocado, rosii. ceapa si lamaie) si am pun in ele, orice va trece prin minte.

2.Croissante cu unt si ciocolata.

 Ingrediente: 500 gr faina, 350 gr unt, 130 ml apa, 100 ml lapte, 50 gr zahar, 10 gr drojdie uscate, prah de sare, esenta vanilie, fulgi ciocolata.
Aluatul este greu de facut, fiind aluat foietaj. Se framanta foarte bine. Dupa aceea se intinde pe blatul de lucru si se pune untul. Se intinde si se pune la frigider de 3 ori. Dupa aceea se intinde o foaie lunga de 50-60 cm si lata de 15-18 cm. Se taie cu un cutit bine ascutit triunghiuri. Se pun fulgii la baza triunghiului si se ruleaza cat mai strans.






3.Clatite americane cu dulceata

Ingrediente: 3 oua, 115 gr faina, 140 ml lapte, un praf copt, un praf de sare.

Toata lumea stie sa faca clatite..Eu am o masura si pun pe mijlocul tigaii compozitia putin mai groasa decat la clatitele clasice.Copiii mei le mananca cu dulceata de zmeura sau de visine.