miercuri, 6 martie 2019

Pamant de padure pentru gradina de flori

Curtea de la Bucuresti are aproximativ 100 mp de gradina cu flori. Pentru ca niciodata nu am ajutat pamantul cu ingrasamant si peste curte au trecut multe renovari era urgenta nevoie de pamant bun, de padure.
De cativa ani imi propun prin februarie, martie sa aduc pamant pentru gradina, dar mereu au intervenit diverse lucruri care mi-au schimbat planurile.
Anul acesta visul a devenit realitate. Am reusit.
Am vorbit cu un domn care se ocupa de asta, recomandat de o cunostinta si a doua zi am primit 3.5 m3 de pamant de flori. Pamantul a fost foarte bun, de padure.
L.am intins in 2 zile timp de lucru aproximativ 5 ore. Pamantul mi-a ajus perfect pentru gradina de flori, pus in strat de aproximativ 5 cm. Mi-a ramas sa umplu 6 jadiniere si 2 ghivece mari in care voi pune seminte de flori.

Curtea arata mai bine si florile se vor bucura. Trandafirii de bucura, deja.

miercuri, 30 ianuarie 2019

Scoala din Romania - vazuta prin ochii elevilor

Majoritatea profesorilor au o parere foarte proasta despre elevii lor. In Romania, bineinteles. Generatia asta nu stie nimic, nu are respect. Oare asa este? Sa ascultam si parerea copiilor din ziua de azi.


luni, 4 iunie 2018

Lucrul de acasa pareri pro si contra

Lucrul de acasa poate fi visul multor oameni, dar in aceeasi masura si cosmarul altora. 
Este placut sa eviti mersul cu masina sau mijloacele de transport, este placut sa stii ca in fiecare pauza poti sa iei masa in bucataria proprie sau sa te relaxezi 5 minute in fotoliul din livingul tau, este placut sa vii in birou, seara, in pijama si sa trimiti un email de care ai uitat in timpul zile aglomerate. Este placut sau nu...
Nu este deloc placut sa stii ca esti distras de o multime de lucruri, nu este placut sa nu termini niciodata orele de serviciu stiind ca pot face asta dupa ce iau cina si pe cealalta la noapte.
Lucrul de acasa poate fi placut doar daca exista organizare.
Am constatat că este foarte eficient să alocam o perioadă finita de sarcini, fie că e vorba de e-mailuri sau de alte sarcini de serviciu. Un pic de presiune, chiar dacă este auto-impusa iti poate da un sentiment de gestionare constructiva a timpului.
Este important sa aveti un program impus de lucru 10-18, de exemplu si sa nu va lasati tentati sa mai faceti lucruri neterminate dupa acest interval orar.
Aranjati biroul cat mai profesional posibil si impuneti o singura pauza pentru masa.Puteti fi tentati sa va duceti foarte des in bucatarie sa gustati ceva.Treburile casnice o sa le faceti dupa acest program si in niciun caz nu spalati un vas sau mestecati in mancare in timpul programului. 





vineri, 4 mai 2018

Iarba verde de acasa

Primavara este mai frumoasa la tara.Pomi infloriti, explozie de flori colorate si parfumate, iarba de un verde pe care nu il pot vedea in alta parte.
Anul asta vom pune in gradina mai multe legume, deoarece am mai achiztionat un teren de 700mp alaturat curtii noastre.
Si pentru ca vom avea legume si fructe mai multe decat am putea manca noi si familiile noastre vom vinde surplusul.
Iata cateva poze care stau dovada ca primavara este splendida la tara.









vineri, 2 martie 2018

Lipii umplute cu legume

Lipiile cu legume pot reprezenta o cina usoara si satioasa. Sunt destul de simplu de pregatit si foarte gustoase.

Pentru lipii aveti nevoie de:
400gr faina integrala
150 gr malai
1 pahar lapte
1 ou
sare

Se amesteca ingredientele si se formeaza o coca potrivita, usor vartoasa datorita malaiului.Se formeaza bile de coca si se intind pe blatul de lucru. Presarati faina si intindeti cu sucitorul,. Marimea lipiilor va fi in functie de dimensiunea tigaii in care se coc.
Tigaia se pune pe foc si se lasa sa fie foarte bine inchinsa.Puneti lipia intinsa in tigaia incinsa si intoarceti de pe o parte pe alta de cateva ori.


Pentru umplutura aveti nevoie de:

2 ardei grasi verzi
2 ardei grasi rosii
2 cepe mari
porumb din conserva
1 rosie
2 avocado
lamaie
sare
piper
chili
cimbru
verdeata

Pentru sos aveti nevoie de:
iaurt grecesc
sare
ulei de masline
usturoi
lamaie

Se taie ardeii, ceapa, ciupercile fideluta si se trag la tigaie.Dupa 5 minute de calit se adauga condimetele si verdeata.
Separat se face din cele 2 avocado guacamole.Se paseaza fructul decojit cu o furculita, se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si sare.

Se pregateste un sos cu iaurt din ingredientele de mai sus.

Se umple lipia cu guacamole intins pe toata suprafata ei, legumele si sosul.

Sunt delicioase si calde si reci.
Pofta buna!


miercuri, 24 mai 2017

Flori de Bucuresti

Explozia de flori din gradina mea de la Bucuresti ma incanta.












 Florile sunt minunate si daca le iubesti cu adevarat le poti avea oriunde.Noi avem foarte multa umbra in curte, dar cu toate astea am o multime de flori.

miercuri, 10 mai 2017

Viata la tara in mai

Primavara la sat inseamna multa munca, dar si multa satisfactie.Weekendul trecut am pus o parte din rasaduri si gradina de legume parca a revenit la viata. Ii sta asa bine cu rosiile si ardeii fragili, cu mazare, fasole verde, ridichii si spanac iesite la lumina soarelui, cu salata verde cruda si numai buna de mancat. Dupa ploile ce au tot fost, gradina era plina de buruian pe care a trebuit sa-l curatam. Dupa ce am eliberat pamantul, am pus rasadurile pe care ni le-a oferit un vecin. Facem troc, asa cum se procedeaza la tara, noi ii luam tot felul de chestii din Bucuresti, el ne da rasaduri, o gaina, un ciur de malai.Pe noi ne costa mult mai putin decat daca le-am cumpara, el se bucura ca ne da ceva din ograda sa.
Si acum la o plimbare prin curtea noastra scaldata in soare.
Iarba am tuns-o acum o saptamana in toata curtea. Operatiunea mi-a luat 3 ore si m-a sleit de puteri.Arata perfect, dar acum, la o saptamana am remarcat cu durere ca peste 2 saptamani, va trebui sa repet operatiunea.


 Capsunile pe care le-am mutat anul trecut sunt inflorite si le merge foarte bine.

 Pomii sunt incarcati cu roade anul acesta.Ma temeam pentru ei dupa vremea rea ce ne-a lovit cand erau in floare. Dar am pomi puternici si au tinut toate fructele.


 Mararul a aparut timid...

 Dovleceii arata bine.Am pus 6 cuiburi si mi-a aparut 4 din ele.Este mai mult decat suficient. Sunt unele din legumele noastre preferate.

 Sfecla rosie a aparut in acelasi loc unde a fost anul trecut.Am mai pus un rand, dar este mica.

 Salata verde e frumoasa.

 Mazare am pus pe serii.Imi place ca nu se va face toata odata, deoarece stim cat de greu se aduna si se curata.

 Ceapa verde e ok, dar se putea si mai bine.

 Ridichiile albe sunt pe cale sa ne ofere rodul.

 Rasadurile doar ce le-am pus in pamant. Speram sa faca recolta bogata anul acesta.

 Stupii sotului aliniati si plini de albine harnice.

Seara dupa ce am trebaluit zi lumina ne-am adunat in jurul gratarului.Sotul a sudat doua jante si am facut ceva ce ne doream demult si este foarte util.Voi face pe el bulionul, gemurile la vara.Focul este protejat de vant si este mult mai eficient.

luni, 13 februarie 2017

Metode de economisire testate - concluzii

Am testat luna trecuta diversele metode de economisire si am ajuns la niste concluzii.

1.Scrierea tuturor cheltuielilor este binevenita.Astfel afli pe ce se duc mai multi bani si poti face ceva in zona respectiva.Am constatat ca cei mai multi bani se duc in continuare pe mancare.Trebuie sa gasesc mai multe retete cu ingrediente ieftine si care se pot manca si dupa 2-3 zile.
2.Lista la cumparaturi.Este foarte buna acesta metoda, dar trebuie foarte mult lucrat la autocontrol.Trebuie sa-ti doresti sa cumperi doar ce e in lista si sa inveti sa spui NU.
3.Fa-o singur.S-a stricat bateria de la baie si am inlocuit-o.Acest lucru l-a facut sotul meu si am economisit bani.Masina o spalam singuri, ne zugravim casa singuri...bani economisiti.Am facut gardul la tara singuri...alti bani stransi.Si multe, multe lucruri pe care le facem singuri de o viata si care nu imi vin in cap acum. O singura problema in acest aspect. De cate ori voi face eu sau sotul meu ceva singuri vom pune banii pe care ni i-ar fi luat un specialist in fondul de rezerva.
4.Casa mai mica.Casa mea cu 3 camere este perfecta pentru familia mea si acum realizez cat de multa economie fac astfel.Mai putini bani pe utilitati, mai putine camere de facut curat.Fiecare avem spatiul nostru, dar nu in exces, ci doar atat cat avem nevoie.Totul trebuie sa fie mult mai eficient organizat, dar este foarte bine asa. Iarna, cand consumul de gaze este maxim este minunat sa avem o casa mica.
5.Vanzarea lucrurilor pe care nu le mai folosesti. Aici am dat-o in bara.Nici nu am avut timp sa ma ocup de poze bune, promovare pe site-uri de vanzari, dar cu ce am reusit sa pun in vanzare am esuat.Nicio vanzare finalizata.Voi mai incerca.
6.Timpul liber.Am vazut luna aceasta o gramada filme cu copiii mei.Avem TV mare, sistem home cinema, fotolii comode, castroane cu floricele si limonada facuta in casa.Perfect.In fiecare weekend(sambata, cand nu plecam la tara, sau duminica cand o facem)avem musafiri.Prieteni, rude.Stam de vorba cu un vin adus de ei si o pizza facuta de mine, sau cu o cana de vin fiert facut de mine si prajituri facute de ei.Jucam carti, stam de vorba.La vara cand vom sta la umbra vitei de vie, in curte, va fi si mai frumos.
7.Bani pentru copii.Aici e aici. Foarte multi bani se duc in aceasta directie.Am incercat sa-i pun sa faca diverse treburi pentru banii pe care ii iau de la noi.Pentru ca anul acesta au examene amanadoi, dau vina pe invatat.Stiu ca nu invata non stop cum vor ei sa cred, dar imi este mila de ei si ii scutesc de treaba(o fac eu in locul lor, de cele mai multe ori).Dupa examene, undeva pe la sfarsitul lunii iunie ne vom redresa in aceasta directie.
8.Pastreaza lucrurile pe care le ai.Asta inseamna curatat, reparat acolo unde se poate.Oricat de nou si frumos ar fi un lucru(mobila, articole de imbracat, incaltat, obiecte diverse)daca nu il cureti, stergi, calci, speli se detelioreaza. Intotdeauna am avut grija de lucruri, dar vreau sa invat sa le inlocuiesc doar atunci cand se strica de tot.Doar atunci cand nu mai pot fi reparate. Recunosc ca ma plictiseam de ele si le schimbam des.Pe cele vechi, dar in stare impecabila, le caram la tara.Acum gata.Si la Bucuresti si la tara avem tot confortul necesar.Trebuie doar sa avem grija de lucrurile pe care le detinem.

Cam astea sunt concluziile pe o luna si aproape jumatate de economisire.

joi, 9 februarie 2017

Weekend romantic

Pe 15 februarie, acum 25 de ani, mi-am intalnit prima data sotul.Nu imi vine sa cred ca au trecut atatia ani de atunci, ani frumosi si fericiti.In fiecare an sarbatorim aceasta zi, mai mult decat ziua casatoriei.
Anul acesta voiam sa ne ducem la munte, doar noi doi. Era mai mult dorinta sotului si am invatat in 25 de ani ca nu trebuie sa-i inhib dorintele chiar daca nu sunt neaparat pe placul meu. Si el ma sustine neconditionat de cate ori imi doresc ceva chiar daca nu este de acord. De ce nu voiam sa merg? Din cauza cheltuielilor...Bani pentru cazare, mancare, transport,.Si vremea a tinut cu mine si am ajuns la concluzia ca weekendul romantic il putem avea si la tara.Focul in soba, o masa festiva pregatita de noi, un pahar de vin rosu si linistea placuta de acolo sunt ingredientele perfecte.Si oricat de romantica ar trebui sa fiu nu pot sa nu imi spun cata ecomomie fac astfel.Fara bani pentru cazare si mancare.Nu vom muri de foame, dar vom manca ce vom gati noi.Si este si mult mai romantic si mult mai ieftin.


marți, 7 februarie 2017

Retete pentru micul dejun

Ianuarie a fost o luna a schimbarilor.M-am bucurat ca am reusit sa fac putina economie si prima reusita in atingerea scopului propus a fost ca nu am mai aruncat mancare, deloc.
Micul dejun mi se pare pe cat de important, pe atat de migalos.Ma trezesc mai devreme sa am timp sa il pregatesc. Inainte faceam in graba 2 -3 sandvisuri cu o cana de ceai, cereale cu lapte sau o omleta si gata.Acum, in functie de ce am in frigider sau camara fac mereu altceva.Iata cateva retete...
Micul dejun:

1.Lipie cu unt si omleta cu ciuperci( sau cu ceapa, ardei din congelator, etc)
Ingrediente:400 gr  faina, 100gr unt moale, 4 linguri lapte rece, sare, apa.Separat 150 gr unt topit pentru uns.Se framanata coca din ingredientele de mai sus.Secretul consta in framantare...10 minute pe blatul de lucru.Se lasa jumatate de ora, apoi se formeaza 10-12 bile de aluat.Fiecare bila se intinde si se unge cu untul topit.Dupa aceea se impatureste.Dupa alta jumatate de ora se intinde aluatul impachetat si se coace la foc potrivit intr-o tigaie unsa cu ulei.






Se face o omleta si se pune in mijlocul lipiei, dupa care o rulam.Este delicios!
Eu fac lipii si simple din faina, sare, ulei si apa calduta.O coc rapid pe tigaia foarte bine incinsa si pun in ea diverse...ce am prin frigider: branza rasa si rosii taiate cubulete, am avut guacamole( avocado, rosii. ceapa si lamaie) si am pun in ele, orice va trece prin minte.

2.Croissante cu unt si ciocolata.

 Ingrediente: 500 gr faina, 350 gr unt, 130 ml apa, 100 ml lapte, 50 gr zahar, 10 gr drojdie uscate, prah de sare, esenta vanilie, fulgi ciocolata.
Aluatul este greu de facut, fiind aluat foietaj. Se framanta foarte bine. Dupa aceea se intinde pe blatul de lucru si se pune untul. Se intinde si se pune la frigider de 3 ori. Dupa aceea se intinde o foaie lunga de 50-60 cm si lata de 15-18 cm. Se taie cu un cutit bine ascutit triunghiuri. Se pun fulgii la baza triunghiului si se ruleaza cat mai strans.






3.Clatite americane cu dulceata

Ingrediente: 3 oua, 115 gr faina, 140 ml lapte, un praf copt, un praf de sare.

Toata lumea stie sa faca clatite..Eu am o masura si pun pe mijlocul tigaii compozitia putin mai groasa decat la clatitele clasice.Copiii mei le mananca cu dulceata de zmeura sau de visine.