marți, 8 decembrie 2015

Ornamente si decoratiuni handmade

Decembrie este luna cea mai iubita din tot anul...
Iubim Craciunul, si ne place sa pregatim mancare buna, sa ornam casa si curtea, sa impodobim bradul si sa asteptam cuminti cadourile mosului.
In ultimul timp incerc mancare pe care nu am mai facut-o, mancare mai deosebita pentru masa de Craciun si Revelion.Cu putin curaj si indemanare iti poate iesi orice.Pana la mancarea pentru Craciun mai avem ceva timp de asteptat, dar pentru ornamente si decoratiuni a venit vremea.
Decoratiunile de Craciun handmade ma pasioneaza in ultimul timp.Mi se pare atat de interesant sa faci cu mana ta coronite si alte ornamente.Inspiratie am destula, dar timp liber nu am deloc.
De aceea am inceput de acum sa creez cate ceva...In 3 saptamani sper sa imi ornez casa asa cum imi doresc.




joi, 3 decembrie 2015

Mancare la tuci

Mancarea facuta afara, la foc de lemne este cea mai gustoasa.Stiu ca este mai complicat.Tai lemne, alimentezi permanent focul sa nu fie nici prea puternic sa se afume mancarea, nici prea lent sa dureze un veac, dar savoarea pe care o obtii nu se poate compara cu nimic.
Am facut 2 feluri:ciorba de oase de porc si tochitura.Bombe calorice, stiu, dar o data pe an este 1 Decembrie.Preferata tuturor la aceasta sarbatoare este fasolea cu ciolan, dar noua nu ne place.Asa ca am facut ce au comandat copiii.Sotul meu s-a ocupat de ciorba, eu de tochitura.Ambele au iesit exemplar si au fost devorate alaturi de o mamaliga mare, facuta pe aragaz.
Mireasma s-a imprastiat repede in tot satul.Cativa vecini mai curiosi au venit sa vada la fata locului cum sta treaba."Frumos, dar de ce va chinuiti asa?Nu aveti butelie?"
Multi vad, putini inteleg...
Iata ciorba...




Si tochitura...


joi, 26 noiembrie 2015

Ingrasaminte naturale pentru florile de apartament

Dupa ce le-am mutat in casa, florile mele din ghiveci au avut de suferit.Frunzele si-au schimbat culoarea si au cazut, florile s-au ofilit.Ma lovesc an de an cu acest neajuns si am invatat cum sa tratez problema.
Eu folosesc ca ingrasamant natural zatul de cafea Adaug zat de cafea în pamantul din ghiveci. Zatul contine azot – o substanta pe care plantele o adora. Zatul de cafea indeparteaza si melcii(daca plantele au frunzele ciuruite-au melci).Pamantul devine mai afanat dupa aceasta operatiune.Eu folosesc acest procedeu doar o data.
De asemenea am pus in pamantul din ghiveci zahar.O ligurita la fiecare ghiveci.Dupa aceea le ud.Acest procedeu il repet o data pe saptamana.
Bicarbonatul si amoniacul sunt două produse din bucatarie pe care le folosesc pe post de ingrasaminte pentru flori. Intr-un litru de apă pun o lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt.Mai adaug si cateva picături de amoniac si o lingurita de sare amară. Obtin astfel o solutie de minerale numai bună pentru plante. Se uda orice planta de apartamant o data la doua saptamani cu aceasta solutie in perioada în care apar bobocii i infloresc.
Si astfel ingrijite, dupa o luna si jumatate de cand le-am mutat in casa, florile mele arata senzational.







 Aceste metode de ingrijire sunt ieftine si eficiente.Plantele vor fi santoase si viguroase si vor inflori toata iarna.

vineri, 20 noiembrie 2015

Culorile toamnei

Nicaieri toamna nu este mai frumoasa ca la tara.O armonie perfecta de culori de la galben si maro pana la auriu, roscat si verde pal.Minunate zile la mijloc de noiembrie!Luminoase, cu un soare bland ce iti mangaie sufletul.Toti cei ce s-au intristat la venirea toamnei au motive de bucurie.Aceasta toamna a fost perfecta.Ma opresc adesea din treaba pe care o fac in curte si ma uit de jur imprejur.Un spectacol unic pe care natura ni-l ofera cu atata generozitate se asterne in fata ochilor mei.





Imi place sa ma plimb prin mormanul de frunze in culori superbe, culori ce se imbina perfect, sa ma uit ametita la cerul senin,sa privesc florile inca vesele, inca pline de boboci, sa admir pana la epuizare copacii....






miercuri, 18 noiembrie 2015

Covorul de frunze uscate

Frumoasa e toamna, dar puzderia de frunze cazute pe jos imi da batai de cap.Covorul gros de frunze uscate care se aduna in timpul saptamanii ma face sa consider stransul lor prioritar.
Le-am adunat , carat cu cosul de nuiele si depozitat intr-un loc special pentru a le da foc.Operatiune destul de grea si obositoare.

 Ne-am impartit munca.Eu si mama le-am strans si sotul meu le-a carat si s-a ocupat de foc.





Usor, usor iarba inca verde si proaspata a aparut de sub covorul de frunze si ne-a incantat privirile.


Dupa ce am terminat stransul frunzelor am stat afara la masa si ne-am bucurat de soarele bland al toamnei.

marți, 10 noiembrie 2015

Remember...

Dupa ce am curatat ogorul, dupa ce am smuls, am ars si am dus gunoiul, dupa ce am scos instalatia prin picurare, am arat pamantul.Anul trecut pentru ca a plouat mult nu am putut sa facem aceasta operatiune toamna.Am arat primavara si acest lucru s-a cunoscut.Am muncit mult sa spargem bolovanii si sa indreptam terenul pentru a-l insamanta.
Aratul de toamna face bine pamantului.Gerul din iarna, zapada (daca da Dumnezeu) ii fac bine, daca il prind arat.

M-a cuprins nostalgia gandindu-ma cat de gol este acum pamantul si cat de incarcat era asta-vara.
Anul asta gradinita mea de legume a produs rosii, ardei, vinete, varza, telina, spanac, salata verde, ceapa, usturoi, sfecla in cantitati uriase.Dovada sta beciul, camara de la tara, cea de la Bucuresti, magaziile pline de conserve.










Dar fiecare anotimp are frumusetea lui si noi ne bucuram de tot ce ne ofera casa de la tara.Aerul curat, linistea, tihna oamenilor, legumele curate, fructele proaspete.Viata poate fi atat de simpla si atat de fermecatoare.