marți, 14 iulie 2015

Vacanta cu buget redus

Eu simt ca nu poate trece un an fara sa vad marea...Si am mai fost si pe alte mari, dar nu stiu de ce, Marea Neagra mi se pare cea mai fascinata.
Mi-am propus anul asta sa merg cu copiii la mare cu un buget redus.Si nu a fost deloc greu sa ma incadrez in 2000 lei 7 nopti la Saturn.
Am cumparat de la o agentie un bilet cu 3 zile inainte de plecare cu 700 lei la hotel Prahova din Saturn.
Hotelul renovat recent de 2 stele arata rezonabil.Mobila noua, TV in camera, curat.Am inchiriat si un frigider care ne-a mai costat 85 lei pe toata perioada...8 zile.
Ne-am facut aprovizionarea de la un supermarket din Mangalia de:apa, sucuri, diverse pentru dimineata, dulciuri pentru copii.
In fiecare zi ne trezeam la ora 7.00, mancam cu cei 2 copii ai mei si mergeam pe plaja.Cafeaua instant, facuta cum ma trezeam, o savuram pe plaja.Soarele era bland si toti ne bucuram de adierea lui placuta.
Avem la noi un rucsac care mentinea temperatura bauturilor luate din frigider.
Pe la ora 12.30 mergeam sa mancam o ciorba la un restaurant pe plaja unde sunt preturi rezonabile si este coada mereu.Ciorba era 8 lei.
Mergeam apoi in camera unde dupa dus, stateam in pat 2 ore.
Pe la ora 16.30 mergeam din nou la plaja.Ne bucuram de soarele mai putin arzator al dupa-amiezei.
Pe la ora 18.00 mergeam din nou la masa, apoi din nou in camera pentru dus si ne pregateam sa iesim la plimbare.
Ne plimbam foarte mult, mancam inghetata, porumb sau gogosi.









A fost o vacanta reusita, copiii s-au bucurat de o saptamana in care marea a fost calda si vremea minunata.

joi, 2 iulie 2015

Plante aromatice la ghiveci

Cumpara cateva ghivece, pune rasaduri cu ierburi aromatice in ele si astfel poti obtine plante proaspete in bucataria ta ce te vor ajuta sa gatesti o mancare deosebita.
Pentru a reusi sa va faceti propria gradina de plante aromatice chiar in bucataria proprie trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi.
1.Alegeti ghivece cu diametru de 15 cm pentru cimbru, busuioc, rozmarin, patrunjel, marar si ghivece putin mai mari de 20-25 cm diametru pentru creson, salvie si leustean.
Ghivecele sunt mai estetice daca sunt din acelasi material si de aceeasi culoare.

2.Preferati rasaduri in locul semintelor.Nu veti da gres cu rasaduri gata crescute si astfel plantele se vor dezvolta mult mai repede.

3.Ghivecele cu plante aromatice trebuie sa primeasca lumina soarelui cel putin 6-7 ore pe zi.De aceea este recomandat sa le aranjati la fereastra bucatariei.

Va voi spune cate ceva despre fiecare planta in parte si cum trebuie sa o ingrijiti.

BUSUIOCUL

O tufa de busuioc in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de caldura. Trebuie sa-i gasesti un loc bine luminat, macar cateva ore pe zi, dat fiind faptul ca planta are nevoie de lumina. Dar o tufa de busuioc in ghiveci rezista bine la orice fel de conditii daca este bine udata si daca are un pamant hranitor. Sa nu te mire daca o sa infloreasca. Florile sunt rezistente si pot impodobi frunzele de busuioc in ghiveci timp de cateva saptamani.
Busuiocul trebuie udat frecvent, dar cu toate acestea apa nu trebuie sa balteasca si nici sa ramana in farfuria plantei. Ca sa stimulezi desimea plantei, frunzele trebuie taiate periodic. In primul an de viata trebuie taiati lastarii exteriori pentru a limita cresterea in inaltime si a indesi tufa. Frunzele se palesc foarte repede daca duc lipsa de apa, dar udate isi revin.

CIMBRUL

O tufa de cimbru in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de soare.Trebuie udata moderat la 2-3 zile, dar are nevoie de lumina.Nu are nevoie de ingrijire speciala si este ideala a se cultiva de incepatori.
Se inmulteste destul de repede.Atunci cand infloreste, frunzele acestei plante sunt cele mai aromate iar floricelele sunt de un alb cu nuante spre rozaliu. 
In schimb este sensibil la alte ierburi, de aceea daca va hotarati sa cultivati cimbru in ghiveci, trebuie sa aveti grija ca alte ierburi daunatoare sa nu prinda radacina in acelasi loc. Cu o buna ingrijire, cimbrul poate sa ajunga si la 100 cm inaltime, astfel aratand ca un pomisor mai mic.


ROZMARINUL

Rozmarinul nu e greu de cultivat. La noi se cultiva de regula in ghivece, intrucat nu rezista la inghet, si are nevoie in primul rand de un sol bogat, fertilizat si bine drenat. Se planteaza primavara, de regula in aprilie, intr-un loc ferit de vant si curenti de aer.
Se uda rar, dar are nevoie de mult soare.

SALVIA

Salvia prefera un loc cald, cu sol umed, desi nu tolereaza caldura extrema. Nu este pretentioasa in privinta  tipului de sol, cu exceptia faptului ca acesta trebuie sa fi bine drenat.Salvia se simte foarte bine cand creste in ghivece. Daca vreti sa cultivati salvie in interior, va trebui sa-i dati lumina puternica si directa. Putini daunatori ii creeaza probleme, cel mai mare rau este provocat  apa in exces, lumina insuficienta si lipsa de toaletare.


PATRUNJELUL

Patrunjelul este o planta iubitoare de apa, insa nu exagerati cu udatul pentru a nu se "ineca" planta. Este suficient ca pamantul sa fie permanent umed. Pentru a evita excesul de apa, gauriti ghiveciul in partea inferioara si asezati-l pe o farfurioara in care sa se colecteze surplusul de apa.
Patrunjelul adora lumina soarelui. Asadar ghiveciul trebuie plasat undeva la geam pentru ca razele solare sa "spele" frunzele plantei. Cu cat locul este mai luminat, cu atat frunzele patrunjelului vor fi mai verzi si mai bogate in vitamine, fotosinteza realizandu-se mai usor. In cazul in care lumina este insuficienta, frunzele vor capata o culoare verde-palid spre galben, fiind mai sarace in vitamine si minerale.
Daca frunzele sunt rare, firave si cresc dezordonat, taie-le pe toate cat mai aproape de sol si uda planta ceva mai abundent. In acest mod se stimuleaza o crestere uniforma si deasa

MARARUL

La fel ca patrunjelul, mararul este o planta iubitoare de lumina si caldura. De aceea, ghiveciul in care ai plantat mararul trebuie tinut in locurile calde si luminoase ale bucatariei. Este recomandat sa il uzi moderat pentru ca radacinile sale pot putrezi. De asemenea, este recomandat ca varfurile plantei sa fie rupte constant, pentru ca astfel se va regenera mai usor.

Si astfel cu un efort minim veti avea in propria bucatarie plante aromatice proaspete din care puteti taia si adauga la mancarea potrivita.Este simplu si veti fii incantate de rezultat dupa prima mancare condimentata cu fire proaspete de salvie, busuioc sau cimbru.









miercuri, 1 iulie 2015

Amintiri....

Azi sunt putin melancolica.Mi-am adus aminte de momentul in care am cumparat casa la tara, mi-am adus aminte de trairile de atunci, de temeri, de emotii si tot ce a insemnat aceea casuta pentru noi.Cum ne-a schimbat viata.....

In urma cu 6 ani am cumparat o casa la tara, departe de oras si poluare.
Asa arata casa cand am cumparat-o.


Asa arata acum dupa renovari.

Ne doream o casuta de care sa na bucuram la fiecare sfarsit de saptamana, sa facem lucruri pe care nu le mai facusem din copilarie.Am muncit mult, am renovat, am greblat, am daramat...

Ne-a ramas in memorie, din copilarie, mirosul de iarba proaspat cosita, trezitul in cantatul cocosilor la rasaritul soarelui, mirosul rosiilor proaspat culese din gradina, fructele nespalate pe care le mancam din pomi.Nu pot uita ciorba de gaina pe care bunica mea o pregatea din pasare crescuta pe batatura cu legumele culese din gradina si fiarta la focul de lemne pe pirostrii, in curte.

Toate aceste amintiri as fi vrut sa le aiba si copiii mei.Foarte multi dintre copiii nostri nu vad animale domestice decat in carti si pentru ei legumele sunt cumparate decat de la supermarket.
Au inceput si ei sa faca lucrurile pe care noi le faceam in copilarie.
Viaţa la ţară, în aer curat, cu multă mişcare şi alimente naturale adaugă încă 10 ani speranţei de viaţă, spun medicii. Incidenţa afec­ţi­uni­lor respiratorii, obezităţii şi a bolilor asociate (diabet, boli de inimă) e mult mai mică în rândul oamenilor care trăiesc în mediul rural faţă de cei de la oraş.
Am inceput sa cultivam legume in gradina de zarzavat, legume netratate, nestropite.Toamna pregateam din ele diverse conserve de la zacusta de vinete, tocanita de legume pana la muraturi de tot soiul.







Tot la casa noastra de la tara avem si o mica livada cu pomi fructiferi, zmeura, capsuni.Din fructe preparam gemuri si dulceturi.





Asa a inceput totul si stiu ca acest pas ne-a schimbat complet prioritatile, ne-a schimbat modul de a gandi, de a manca, de a respecta natura si a ne bucura de cate iti poate oferi.








luni, 29 iunie 2015

La o plimbare...

O iau usor la plimbare prin gradina mea de legume.Ador sa vad fiecare floricica, fiecare fruct iesit timid, fiecare planta pe care o stiam doar cat o samanta si care a inceput deja sa-mi ofere legumele visate.
Ma aplec la castraveti si dau frunzele la o parte.Ascunsi, timizi si plini de rod.In fiecare zi trebuiesc culesi.Am pus deja 5 borcane la murat si am mancat cu totii pe saturate.Proaspeti, cruzi...nu pot sa va descriu gustul...



Merg mai departe si vad rosiile.Anul asta sunt pline de rod.Le-a mers atat de bine!
Rosiile  sunt preferatele mele.Ador mirosul si gustul lor.Stiu ca nu voi mai avea mult si le voi savura.Inca 2 saptamanii.





Ardeii acum au inceput sa faca fruct.Sunt mari si vigurosi, dar nu au legat pana acum.Nu m-am ingrijorat pentru ca arata sanatosi si stiu ca vor rodi.





Telina este superba, varza de asemenea.Am avut ceva probleme cu amandoua, dar acum arata foarte bine.Si-au revenit, dar am tras ceva cu ele.Stropite cu macerate peste macerate(de urzica, de ardei iute, de pelin).
Busuiocul si cimbru mare si frumos...



In rest dovlecei pe care ii adun zilnic, gulii de care nu ne mai saturam, fasole verde din care am mancat pe saturate si am pus si o punga la congelator.Sfecla rosie din care am mancat o salata imensa...un castronel mic, mic...dar gustoasa!!!



Am luat-o agale si prin livada.Fructe nu sunt multe anul asta.Corcodusele mult mai putine decat anul trecut, merele au cazut multe pe jos dupa un vant urat, caise 7 numarate si admirate...





Nu in ultimul rand ajung si la reginele mele...carciumaresele, care au inflorit intr-o avalansa de culori....