luni, 15 iunie 2015

Gradina mea la mijloc de iunie

Sunt mandra de gradina mea de legume.Singurele care nu vor sa-si ia avant sunt vinetele.
In rest, rosiiile sunt o frumusete.Au inceput sa-si schimbe culoarea tinand sa ne spuna ca mai au putin si isi vor imbraca haina rosie.


Ardeii sunt mari si vigurosi.Au inceput sa faca flori.
Mazarea a fost scoasa, adunata si pusa in pungi in congelator.Bineinteles ca am facut o mancarica din ea de ne-am lins pe degete.Cruda, dulce, o minune.Nu m-am gandit inca ce sa pun in locul ei.
Castravetii nu sunt la fel de roditori ca cei de anul trecut.Dar sunt multumita de ei.Adun cam 8-10 castraveti zilnic, deocamdata.


Ceapa este ok.Am inceput sa iau din ea pentru ca nu ma indur sa mai cumpar.Este micuta, dar sanatoasa si nu va mai povestesc ce gust are.Doar este pusa de mine si e normal sa mi se para dumnezeiasca.
Dovleceii au inceput sa rodeasca.Am adunat  2 dovlecei frumusei.
Plantele aromatice sunt un vis.Cimbru este deja tufa, busuiocul miroase demential, salvia mare si parfumata.






Menta care asteapta sa fie adunata si pusa in limonada.Nu am avut timp sa adun decat pentru a o pune la uscat de ceai.



Mararul pe care il pun aproape la orice mancare, salata a inceput sa infloreasca semn ca trebuie adunat si pus in pungute la congelator.
Patrunjelul de asemenea....
Telina este viguroasa.Arata bine, sunt multumita de prestatia ei.Sfecla rosie a inceput sa faca capatana.Sunt inebunita dupa salata de sfecla.Imi ploua in gura cand ma gandesc, dar mai am de asteptat.Daca se face toata sfecla pe care care am plantat-o cred ca ies cu ea la piata.Am pus in nestire.Anul trecut nu mi-a rasarit si anul asta am rarit-o si am plantat ca nebuna.
Fasole verde am oloaga si agatatoare.Cea oloaga e plina de flori, in schimb agatatoarea s-a urcat ca nebuna, dar nu are nici macar o floricica.
Guliile au inceput sa faca capatana.Sunt rare(asa le place)si prevad o salata de gulii la masa peste 1-2 saptamani.

Si nu pot sa nu va vorbesc putin de flori.Preferatele mele raman trandafirii, intr-o armonie de culori.









Crinii care miros dumnezeieste...






Si multe muscate...Intr-o avalansa de culori...Unii le considere banale, dar eu le iubesc.








Mi-as dori ca ziua sa aiba mai multe ore, mi-as dori sa am timpul necesar sa ma pot ocupa de toate pe indelete, sa le admir mai mult, sa le vorbesc mai mult, sa ma bucur mai mult de darnicia pamantului.Dar nu este asa.Sunt tot timpul cu 100 de treburi puse pe lista dimineata, cu 50 de treburi nerezolvate seara, dar incerc sa iau mereu partea frumoasa a lucrurilor.

vineri, 5 iunie 2015

Chifle cu lapte facute in casa

De doua ori pe saptamana fac chifle si paine de casa pentru familie si prieteni.
Chiflele mele cu lapte si susan sunt atat de apreciate ca m-am gandit sa postez reteta.

Ingrediente:

1 kg faina
500 ml lapte
1 plic drojdie uscata
2 lingurite zahar
1 lingurita rasa sare
3 linguri ulei masline

 Se pune la dospit laptele caldut cu drojdia si zaharul, aproximativ 15 minute.
Se adauga peste faina in care am pus sarea.Se framanta bine pentru a incorpora toate ingredientele.Apoi puneti uleiul si framantati bine pe masa de lucru pana aluatul devine suplu.
Se lasa la dospit coca cam o jumatate de ora pana isi dubleaza volumul.
Se formeaza bile de aluat de 200gr.Eu le cantaresc pentru a iesi egale.


Se ung cu lapte rece si se presara peste ele susan.
Se mai lasa in tava aproximativ 20 minute si apoi se baga in cuptorul incalzit (la 180 grade).
Cand se racesc le invelesc in folie alimentara si se pot pastra la fel de proaspete 4-5 zile.





Gem de capsuni facut in casa

M-am trezit cu o energie si cu o pofta de bucatareala nebuna.Nu pot sa nu profit la maxim de tot ce ne ofera gradina de la tara.Am inceput cu ciresele si acum voi continua cu capsunile.Ma asteapta cuminte si doar usor parguita zmeura.

Ingrediente 

Capsuni 3 kg
 Zahar 1 kg 
Lamaie 1 buc


Am cules aproximativ 3 kg de capsuni si m-am apucat sa le curat.
Le-am spalat foarte bine si am adaugat 1 kg de zahar.


Le-am lasat aproximativ o ora si le-am pus pe foc.

Le lasati sa fiarba la foc mic aproximativ 2 ore, mestecand tot timpul cu o lingura de lemn.

Intre timp am pregatit borcanele, pe care le-am spalat si uscat in cuptor.

Cand gemul incepe sa se lege si a scazut este gata.
Se pune fierbinte in borcanele sterilizate.Eu le-am invelit in prosoape si le-am lasat pana s-au racit.




Am depozitat in camara doar 2 din ele.Pe celelate mi le-a luat o prietena.Ea deja le-a gustat si mi-a dat nota 10.





miercuri, 3 iunie 2015

Gem de cirese facut in casa

Iunie...ciresii sunt plini de rod.Cei 3 ciresi au mai multe fructe decat frunze.Sunt fascinata de bogatia lor.
Ciresele coapte si gustoase asteapta sa fie cules.Natura cu atata generozitate ne ofera o bogatie de gusturi si arome.




Fara sa stau prea mult pe ganduri am inceput culesul fructelor bine coapte.
Foarte mult mi-a luat sa le scot samburele.Migaloasa munca, dar stiu ca la iarna copiii vor devora borcanele.
La fiecare 2 kg de fructe pun1 kg zahar si zeama de la o lamaie.


Am pus vasul pe foc mic si am amestecat din cand in cand cu o lingura de lemn.
Am fiert pana a scazut si a inceput sa se lege.Aproximativ 2 ore.

Borcanele spalate si uscate in cuptor le-am pregatit din timp.Gemul fierbinte l-am tunat cu grija in recipiente.
Le-am lasat acoperite cu prosoape sa se raceasca pe indelete.
Dupa, pe rafturile camarii.Asteapta tacute sa le vina randul pe masa.Clatite, prajituri sau mai simplu tartine cu gemul delicios.




Sunt foarte incantata de rezultat.A meritat munca depusa.









joi, 28 mai 2015

Pui de gaina si prepelite

Din dorinta de a manca cat mai sanatos am luat pui de gaina si prepelite pentru a le creste cu mancare sanatoasa, preparata de noi.
Puisorii sunt atat de frumosi si cel mai rau lucru este ca ma atasez de ei si nu  pot sa-i tai cand le-o veni sorocul.Le-am construit un tarc cu scandurile ce le aveam prin curte si plasa.L-am pus in magazia de lemne, care este mare, incapatoare.

Deasupra le-am asezat bec pentru a se incalzi. Il tinem aprins mai ales noaptea.
Sunt veseli, prietenosi si flamanzi vesnic.Le dam uruiala pe care o facem noi din seminte de floarea soarelui, grau, porumb si ovaz.
Prepelite am mai avut si anul trecut.Se cresc atat de usor....Le schimbam in fiecare dimineata apa si tavitele in care se strange mizeria.Dupa aceea le completam mancarea si ele ne recompenseaza cu o multime de oua.Avem 32 de prepelite din care 8 sunt masculi.In fiecare zi adunam 20-22 de oua.



Cand ma voi muta definitiv la tara voi lua 2-3 capre.Ador laptele de capra.
Dar mai am de asteptat cativa ani.....



miercuri, 20 mai 2015

O zi din viata unei mame



Sunt mama a doi copii mari (baiatul 17 ani si fata 13 ani), dar si acum ei imi ocupa o mare parte din timp.Uneori simt ca faceam fata mai ok cand erau mai mici.Probabil ii puteam controla si atunci lucrurile curgeau in directia impusa, dar acum au personalitate, secrete.
Alarma telefonului suna violent.Nu imi vine sa cred ca a trecut noaptea.Ma simt la fel de obosita ca aseara.Ma duc in bucatarie pun apa de cafea pregatesc micul dejun pentru copii.Ii trezesc o data, inca o data…In sfarsit ii aud pe rand la baie.
Dupa o vanzoleala du-te vino, cearta pe diverse, unde imi este aia si cealata ies pe usa.
Respir usurata si mai iau o gura din cafeaua deja racita.Incep alergatura dintr-o camera in alta, strans, facut paturi, praf daca e cazul, vase spalate, etc, etc, etc.
Mai iau o gura de cafea…1 secunda de relaxare.

Deja am obosit.Ma duc spre baie si ma imbrac.
Biroul il am in aceeasi casa si stiu ca este deja tarziu.Telefoanele incep sa sune, interfonul de la intrare ma anunta ca au inceput sa vina furnizorii si clientii.
La birou preiau comenzile, vorbesc cu furnizorii, fac colete.
Copiii vin de la antrenamente.B imi scrie pe facebook sa ma duc la ea.Trebuie sa o ajut la teme.Ma duc.
Nu apuc sa ma gandesc bine la o problema de la mate ca suna interfonul.Fug la birou.Furnizorul pleaca….Revin la mate.
Ma intorc in birou si incep aceeasi vanzoleala.Copiii ma striga.Trebuie sa plece spre scoala.Vor sa manance.Le incalzesc mancarea.Stau putin cu ei cat mananca.
Incep…ti-ai luat aia, ai pus cealalta.Da.Pleaca la scoala aproape la aceeasi ora.
Respir usurata.Ma intorc la birou.Comenzi telefonice, colete, clienti, Prind o pauza scurta si ma duc sa strang din nou dupa copii.Iar vase.Nu apuc sa termin ca trebuie sa ma intorc la birou.

Imi propun in fiecare zi sa ma fac ca nu vad fiecare fir de praf si fiecare dulap dezordonat, dar pur si simplu nu pot.
Este ora 17.30.La birou treaba este pe terminate, dar eu stiu ca vin copiii de la scoala si trebuie sa manance.Ma duc in bucatarie si incep intr-o mare viteza sa pregatesc o cina rapida.In 45 de minute este gata.
Apar si copiii, galagiosi si plini de verva.Ii ascult docila, fara sa mai am puterea sa le pun intrebari, multumita ca le place cina.Fiecare se duce in camera lui si aud doar din cand in cand « mami imi aduci un pahar cu apa » sau « mami imi pregatesti cada, vreau sa fac o baie ».
Dupa ce strang prin bucatarie si alerg la fiecare in camera, ma asez pe fotoliu in sufragerie si alaturi de sotul meu savuram un pahar de vin si vorbim.Incet, vlaguiti amandoi, dar fericiti.

In casa se aseaza incet-incet linistea si ma umple de forta de a o lua maine de la capat.

luni, 18 mai 2015

Nu stiu altii cum sunt....



Nu stiu altii cum sunt…..ca bine mai scria Ion Creanga….dar eu sunt fascinata de viata la tara si ma bucur de linistea de acolo, de flori, de iarba proaspat cosita, de cerul plin de stele, de cantatul cocosului, de fiecare planta care se dezvolta in pamantul roditor, de pasarile cerului….
Mi-as dori sa ma pot muta acolo, dar deocamdata nu pot sa fac asta.Copiii mei, de 13 si 17 ani sunt la scoli din Bucuresti si nu pot sa-i oblig la viata care imi place mie.Dupa ce vor fi pe picioarele lor, peste 10 ani, ma pot muta definitiv la casuta mea de la tara.Pana atunci weekend de weekend sunt acolo unde imi place cel mai mult si incerc sa imi incarc plamanii, mintea si sufletul cu frumusetea pe care natura ne-o ofera cu atata bunatate.
Dis de dimineata(ora 6.00) cu o cana de cafea in mana imi fac plimbarea, agale, prin gradina.
Rosiile puse acum 2 saptamani au inflorit, le-am pus arac si le-am legat.




Ardeii pe care i-am stropit cu macerat de urzica sunt mult mai veseli.


Ridichiile au frunzele ciuruite...  sunt mici si imbatranite.M-am hotarat sa nu mai pun anul viitor.Le-am sapat, stropit cu macerat de urzica, le-am ingrijit cum m-am priceput mai bine si , degeaba.Spanacul e bun de cules, la fel si salata.
Dovleci am pus 6 cuiburi,  doar 4 au iesit. Bune si astea.






Saptamanile ce vor urma vom consuma doar legume din gradina si abia astept acest lucru.

O privire in urma, dupa ce am luat la pas toata gradina, imi umple sufletul de bucurie.

In fata casei am o gradina cu flori.Iubesc atat de mult florile ca le-am plantat in toata curtea, dar cele mai multe sunt la intrarea in curte.
 Ador bujorii si am vazut ca au inflorit cei rosii.Am si roz care sunt imbobociti si aproape gata sa infloreasca, insa cei albi, mai lenesi, se lasa asteptati.
 Garofitele cu mirosul lor incredibil,trandafirii timizi care au inceput si ei sa infloreasca....



Acum spuneti-mi voi cum sa nu iubesti viata la tara!